Przepyszna marynata z sosu worcestershire.
Pochodzenie przepisu
książka Karoliny
Nigella Lawson – Przepisy z serca domu
Składniki
- sos worcestershire – 80 ml
- ketchup – 4 łyżki
- musztarda – 2 łyżeczki
- imbir – łyżeczka zmielonego
- dżem morelowy – 1 łyżka
- cebula – 1 sztuka
- pałki z kurczaka – 8 sztuk (ja miałam i użyłam ćwiartek)
- oliwa – 1 łyżka
Ile ten sos u mnie przestał w szafce. Użyłam go do trzech potraw i odstawiłam w kąt. Nigelli 80ml do afrykańskich pałek oznaczało zużycie go do końca.
80 ml sosu Worcestershire, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę imbiru, łyżkę dżemu morelowego i posiekaną cebulę wymieszać w misce.
Dodać mięso i zostawić je w marynacie na noc.
Następnego dnia upiec mięso w temperaturze 180 stopni, 45minut do godziny.
I jak?
Bardzo dobra marynata. Wyczuwalny dżem morelowy. Moje smaki, bo trochę słodko, ale nie za słodko. Środek nadal zwykły drobiowy, a skórka chrupiąca. Polecam.