Afrykańskie pałki Nigelli

Przepyszna marynata z sosu worcestershire.

Pochodzenie przepisu 

książka Karoliny

Nigella Lawson – Przepisy z serca domu

 

Składniki

  •  sos worcestershire – 80 ml
  • ketchup – 4 łyżki
  • musztarda – 2 łyżeczki
  • imbir – łyżeczka zmielonego
  • dżem morelowy – 1 łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • pałki z kurczaka – 8 sztuk (ja miałam i użyłam ćwiartek)
  • oliwa – 1 łyżka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ile ten sos u mnie przestał w szafce. Użyłam go do trzech potraw i odstawiłam w kąt. Nigelli 80ml do afrykańskich pałek oznaczało zużycie go do końca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

80 ml sosu Worcestershire, 4 łyżki ketchupu, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę imbiru, łyżkę dżemu morelowego i posiekaną cebulę wymieszać w misce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać mięso i zostawić je w marynacie na noc.

 

Następnego dnia  upiec mięso w temperaturze 180 stopni, 45minut do godziny.

I jak?

Bardzo dobra marynata. Wyczuwalny dżem morelowy. Moje smaki, bo trochę słodko, ale nie za słodko. Środek nadal zwykły drobiowy, a skórka chrupiąca. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Facebooktwittergoogle_plus