Babeczki bananowe Nigelli

Szybkie muffinki z bananami.

Pochodzenie przepisu

KuchniaAgaty

 

 

Składniki

  • banany – 3
  • jajko – 2 (dałam jedno)
  • olej – 125ml (dałam mniej, na oko polałam)
  • cukier brązowy – 100g (dałam tylko 2  łyżki)
  • kakao – 3 łyżki (dałam łyżkę)
  • mąka – 225g
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • sól – szczypta

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok po kroku w mojej kuchni

Do miski dodać:

  • kakao – 3 łyżki (dałam łyżkę)
  • mąka – 225g
  • soda oczyszczona – łyżeczka
  • sól – szczypta

Wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do drugiej miski dodać:

  • banany – 3
  • jajko – 2 (dałam jedno)
  • olej – 125ml (dałam mniej, na oko polałam)
  • cukier brązowy – 100g (dałam tylko 2  łyżki)

Wymieszać wszystko widelcem (niezbyt dokładnie,  wtedy będą w muffinkach cząstki bananowe).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wymieszać paćkę bananową z suchymi składnikami.

Piec 15-20 minut w 200st. C.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Zważywszy na fakt, że miałam za mało jajek, cukru i oleju, to wyszły bardzo dobrze. Urosły tak sobie, ale obecność cząstek bananowych w muffinkach rekompensowała ewentualne niedogodności. Jeżeli powtarzać, to trzymając się proporcji z przepisu oryginalnego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus