Bakłażany z maślanką z Jadłonomii

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z bakłażanem | 1

Tuż pod koniec pieczenia zabrakło… prądu i sama nie wiem czy dobrze wyszło.

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia – Bakłażany w maślankowym sosie według Yotama

Składniki

  • bakłażany – 2
  • granat – do posypania ziarenka
  • oliwa – kilka łyżek
  • tymianek – kilka gałązek/ suchy
  • sól i pieprz – szczypta
  • maślanka – 140ml (wg mnie można sosu zrobić o połowę mniej)
  • jogurt grecki – 100g
  • oliwa – 1,5 łyżeczki
  • czosnek – ząbek 1
  • sól – szczypta

 

Bakłażany przeciąć na pół i zrobić 3 nacięcia w środku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Posmarować oliwą, ulożyć na blaszce do pieczenia, nie miałam tymianku, więc pominęłam posypywanie (jak macie, to posypcie), sól i pieprz i 30 minut w piekarniku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Gdy bakłażany się pieką, trzeba dostać się do środka granatu.

Po 30 minutach bakłażany wyglądały tak. Moim zdaniem (zdaniem mojego podniebienia) powinny jeszcze posiedzieć w piekarniku drugie tyle, ale strzeliło nam gniazdko i w tym momencie głodni czekaliśmy na elektryka. Machnęłam ręką. 30 minut, 200 stopni było? Było. To ok. Powinno być dobre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W misce wymieszać następujące składniki:

  • maślanka – 140ml (wg mnie można sosu zrobić o połowę mniej)
  • jogurt grecki – 100g
  • oliwa – 1,5 łyżeczki
  • czosnek – ząbek 1
  • sól – szczypta

Polać bakłażany, posypać granatem (granat nie w 1 fazie diety south beach, ale biorę to odstępstwo na siebie).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

I niestety prąd by się przydał, żeby to podpiec. Mięsiste, ciężko się kroiło, za Chiny nie chciało współpracować. Ale góra (sos i granat) dobra. Do zrobienia jeszcze raz, gdy będzie prąd.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus