Banany w sezamie

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Owocowe, z bananami | 0

Wiedziona azjatyckimi inspiracjami z Biedronki wybrałam do zrobienia łatwe i proste… banany w sezamie.

Co trzeba mieć?
Potrzeba bananów, my mieliśmy 4

DSCF5285-1.JPG

Sezamu torebeczka też się przyda.

DSCF5286-1.JPG
DSCF5287-1.JPG

Do tego:
1 szklanka mąki, pół łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżki cukru, jajko, 6 łyżek wody, olej do smażenia.

DSCF5292-1.JPG

Robimy wg przepisu, czyli suche składniki mieszamy, wbijamy jajko, wlewamy wodę. Mieszamy.
Moja mazia:

DSCF5293-1.JPG

dodałam jeszcze 2 łyżki wody

DSCF5297-1.JPG

Kroimy banany w niezbyt grube plastry

DSCF5294-1.JPG

Zanurzamy banany w cieście, dosypujemy sezam (z 10 łyżek)

DSCF5301-1.JPG

I smażymy na brązowo!

DSCF5298-1.JPG
DSCF5299-1.JPG
DSCF5302-1.JPG
DSCF5308-1.JPG

Rozdzielamy do miseczek i jemy jeszcze ciepłe :)

DSCF5320-1.JPG

Wg instrukcji pasuje do tego zielona herbata, ale my zgodnie stwierdziliśmy, że piwo też smakuje, tfu pasuje.