Batonik z amarantusem

Batonik z amarantusem

wpis w: blog, Desery, Kuchnia | 6

Skuszona dobrymi recenzjami na zaprzyjaźnionych blogach nareszcie i ja kupiłam amarantus ekspandowany.

Instagramowi widzieli moje zakupy – TUTAJ.

 

Pochodzenie przepisu

Druga książka Julity Bator – Zamień chemię na jedzenie – nowe przepisy. Strona 62.

 

Amarantus możecie znać jako szarłat. Poczytałam trochę (link) i oto kilka ciekawostek do zapamiętania i brylowania w towarzystwie:

– amarantus ma trzykrotnie więcej błonnika niż pszenica,

– posiada skwaleny i antyoksydanty (czyli działanie antystarzenie!),

– dużo skrobi w nasionach,

– można go dorzucać do wszystkiego (jogurt, zupy, a nawet gulasz).

 

Do batonów użyłam tzw. poppingu z amarantusa (kulek, które w smaku przypominają ryż dmuchany, koszt ok. 16zł w Rossmannie). Ekspandowanie ziaren macie omówione TUTAJ.

 

Czas przygotowania: 2 godziny (prażenie, leżakowanie w lodówce)

 

Składniki na patelnię

  • amarantus ekspandowany (popping) – 20g
  • płatki owsiane – 50g
  • migdały – 25g
  • daktyle, żurawina – po 40-50g – tak naprawdę bakalie jakie macie, do pierwszych batonów dałam daktyle i żurawinę, do drugich śliwki i rodzynki
  • sezam – 30g

 Składniki do garnka

  • miód – 100g
  • masło – 50g
  • cukier – 40g 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na suchej patelni podprażyć (trzymać na małym ogniu i NIE spalić) migdały, amarantus, płatki owsiane i sezam. Dorzucić do nich daktyle i żurawinę.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

W garnku roztopić z 3 łyżki masła, dosypać 40g cukru, dolać 100g miodu. Gotować dwie minuty do połączenia składników. Nie spalić, jeżeli wrze, to już jest ten moment.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na patelnię, na składniki suche wylać miodowe masło i wymieszać wszystko razem.

 

To jest blaszka silikonowa 12cmx22cm, czyli taka zwykła rozmiarowo. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę z patelni. Rękę zwilżyć wodą i delikatnie podociskać z góry.

Zostawić w lodówce na minimum 2 godziny.  Po tym czasie kroić ostrym nożem w prostokąty (zdjęcie na samej górze w nagłówku – kroiłam po godzinie, zdecydowanie za szybko, zdjęcie poniżej – kroiłam po 4 godzinach). Smakowało wszystkim. Dowód na zdjęciu poniżej. Jednak batony wyszły bardzo słodkie, więc jeden – dwa to max moich możliwości. Może to i dobrze. Na poniższym zdjęciu macie też chlebek bananowy – przepis TUTAJ LINK.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • marty_na

    Chyba muszę sobie takie zrobić z pominięciem cukru. Myślisz że da radę? 🙂

    • myślę, że tak, miód powinien skleić suche składniki

  • dominika knecht

    Super przepis :)koniecznie muszę wypróbować. Ja popping amarantusa kupuję w Piotrze i Pawle cena jest o połowę mniejsza 🙂

    • dobrze wiedzieć

      • me.anna

        Ja kupiłam popping w sklepie Eko żywnością za 6,90zl. Duże opakowanie

  • Pingback: Chlebek bananowy | Dom Gosi()