Biała kiełbasa zawijana w kapustę

Uwielbiam białą kiełbasę w każdej postac. A że tych próbowałam ich mało, bo rzadko kto eksperymentuje, to każdy ciekawy przepis z tym składnikiem z chęcią wypróbuję.

 

Pochodzenie przepisu

Gazetka z Biedronki – Odkryj smaki Portugalii, s. 10

 

Składniki

  • kapusta – tyle liści ile mamy kiełbas (u mnie pekinka, bo akurat była w domu)
  • kiełbasa biała – tyle, ile chcemy zjeść, u mnie jedna osoba najadła się jedną kiełbasą
  • olej – do smażenia
  • cebula – 1 sztuka
  • marchewki – 3 sztuki
  • boczek – najlepiej w kostkę pokrojony, 50g, u mnie plastry
  • pomidory – jakie macie, w przepisie proponują 2 łyżki pomidorów krojonych w puszcze, u mnie zalegała passata, więc ją wykorzystałam
  • pieprz, sól – szczypta

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Białą kiełbasę ponakłuwać wykałaczką i podmażyć na oleju. Zdjąć z patelni.

W przepisie kazali robić wszystko w garnku, ja wolę podsmażać na patelni, jakoś mi łatwiej, ale można od początku w garnku.

Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać boczek, podsmażyć. Dodać pokrojoną marchewkę.

W tym momencie przeniosłam wszystko do garnka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Liście kapusty zanurzyłam we wrzątku na 5 minut, potem wyłowiłam i każdą kiełbasę zawinęłam w liść kapusty. Włożyłam mięso do garnka, na cebulę, boczek i marchewkę.

Posoliłam, popieprzyłam. Dolałam pół szklanki wody i passatę (tak, żeby kiełbasy zanurzyły się prawie całkowicie, widzicie środkowe zdjęcie). Dusiłam pod przykryciem przez 30 minut.

Zjedliśmy z ziemniakami i marchewką (lubimy Provitus i kupujemy ich babciną marchew).

Jak to smakowało! Białą kiełbasę lubię od dziecka, a jeżeli dodam do niej kapustę i sos pomidorowy z boczkiem, to nie mam słów. Siadam i jem. Może to nie wygląda, ale musicie mi uwierzyć, że było pyszne. Dla wielbicieli białej kiełbasy pozycja obowiązkowa. Poważnie rozważam to jako propozyję obiadową na wielkanocy stół.