Botwinka z mleczkiem kokosowym

Lekko pikantna zupa botwinkowa.

Pochodzenie przepisu

Jadłonomia

 

Składniki

  • imbir – 3 cm
  • chili – pół łyżeczki
  • czosnek – ząbek
  • olej kokosowy – 2 łyżki
  • botwinka z buraczkami – 2 pęczki (wybierajcie duże buraki)
  • ziemniaki – 2
  • pietruszka korzeń – 1
  • marchew – 1
  • kolendra – łyżeczka mielonej (nie miałam, dałam kilka gałązek świeżej)
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • sól i pieprz – szczypta
  • bulion – litr warzywnego (miałam drobiowy)
  • mleko kokosowe – puszka 400ml
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • kolendra świeża – do podania

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przed gotowaniem.

Obrać  i pokroić drobno imbir i czosnek.

Botwinkę pokroić (buraki i liście, buraki wcześniej obrać). Ziemniaki, pietruszkę i marchew obrać i pokroić w kostkę.

 

Gotujemy.

Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy, dodać imbir i czosnek, posypać chili.

Po 2 minutach mieszania i podsmażania  dodać botwinkę (liście i buraki), ziemniaki, pietruszkę i marchew – pokrojone w kostkę.

Dosypać:

  • kolendra – łyżeczka mielonej (nie miałam, dałam kilka gałązek świeżej)
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • sól i pieprz – szczypta

Dusić i mieszać co chwilę przez 10-15 minut.

Wlać bulion, mleko kokosowe, przykryć i gotować przez 15 minut. Po tym czasie doprawić solą (jeżeli potrzeba) i sokiem z cytryny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Nie wygląda, ale  w smaku wiosenna petarda. Nie dostałam botwinki z dużymi burakami, więc kolor u mnie nijaki, jednak smak wynagradza wrażenia wizualne. Ostry, świeży, właściwie lekko pikantny. Kokosowy posmak w duecie z burakiem podbił moje kubki smakowe. Spróbujcie też „barszczu azjatyckiego.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus