Botwinka z pęczakiem, udkami z kurczaka i tymiankiem

 

Sezon na botwinkę, więc próbuję swoich sił i ja.

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia smaku

 

Składniki

  • kurczak – u mnie 3 udka z kurczaka, które luzowałam (oddzieliłam kość od mięsa w TEN sposób)
  • por – jeden cały (ale ja dałam tylko białą część)
  • cebula -1 (dałam jedną małą i jedną szalotkę)
  • pęczak – 1/3 szklanki (i to dobra ilość, bo jest wyczuwalny, ale nie jest go za dużo)
  • wino – białe, 1/3 szklanki (myślę, że woda jako zamiennik będzie dobra)
  • botwinka – pęczek
  • tymianek, sól, pieprz – do smaku, ile lubimy
  • oliwa – do podsmażenia cebulowych i kaszy
  • bulion – 1,5 szklanki, ja dałam litr wody z kostką (nie miałam już swojego bulionu)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Żeby się nie denerwować w trakcie polecam przed smażeniem:

mięso oddzielić od kości, zdjąć skórę i pokroić w kostkę (mniej więcej)

botwinkę pokroić, buraki obrać i pokroić w półplastry, liście i łodygi pokroić drobno

– pokroić cebulę w kostkę

– pokroić pora na pół i w półplastry

Na łyżkę oliwy wsypać 1/3 szklanki pęczaku, smażyć chwilę, dodać cebulę, zeszklić ją (3 minuty). Dorzucić pora, dolać oliwy (bo się przypali), sypnąć tymiankiem (łyżeczka) i wymieszać. Trzymać na ogniu przez 3 minuty. Przesunąć pora i kaszę na bok patelni. Dodać mięso, podsmażyć, wymieszać wszystko. Posolić, popieprzyć do smaku.

Wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dolać 1/3 szklanki białego wina. Poczekać aż wyparuje.Dodać buraczki, wlać gorący bulion (u mnie litr). Gotować pod przykryciem przez 23 minuty (jeżeli chodzi o Kwestię Smaku, mnie już przestało dziwić podawanie przez autorkę tak dokładnego czasu gotowania, smażenia/ zrobiłam parę razy po swojemu-inaczej i parę razy kropka w kropkę jak na Kwestii Smaku i nauczyłam się tego, że nie ma co zmieniać czasu. Mają być 23 minuty – to będzie dokładnie tyle.)

Po upływie 23 minut dodajemy na patelnię łodygi i liście botwinki. Gotujemy przez 5 minut pod przykryciem i 3 minuty po zdjęciu pokrywki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Odczarowałam botwinkę. Razem z delikatnym mięsem z udek (polubiłam luzowanie kurczaka!) smakuje wyśmienicie. I przypomniałam sobie jakie to uczucie, gdy kasza jęczmienna chrzęści między zębami (charakterystycznie pęka, gdy się ją zjada). Eksperyment botwinka zakończył się sukcesem. Zresztą czego innego można po Kwestii Smaku oczekiwać?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus