Kotlety z botwinkową pierzynką.
Pochodzenie przepisu
Książka South Beach Turbo, s. 248, Kotlety schabowe z patelni z przysmażoną botwiną
Składniki
- botwina – pęczek
- oliwa – 4 łyżeczki
- czosnek – 2 ząbki
- cytryna – skórka z 1, sok z 1
- rozmaryn – pół łyżeczki
- schab – 4 kotlety rozbite
- pieprz, sól – szczypta
- woda – łyżka
W misce wymieszać: 2 łyżeczki oliwy, posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny i 0,5 łyżeczki rozmarynu.
Plastry schabu rozbić tłuczkiem, zanurzyć w marynacie.
Na patelni rozgrzać łyżeczkę, dwie oleju, smażyć kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.
Tutaj autor prosi o zdjęcie kotletów z ognia i zajęcie się botwiną. Nie zdejmowałam mięsa z ognia, dołożyłam do niego pocięte ogonki i liście botwiny, sól i pieprz, sok z cytryny i z ząbkiem czosnku. Do tego dolałam łyżkę wody.Trzymałam wszystko przez 5 minut na małym ogniu.
I jak?
I zjedli mięso z botwinowym sosem ze smakiem. Dla wielbicieli botwinki (ja!) propozycja obowiązkowa.