Buraczki w occie z przepisu mamy

W sobotę z działki rodziców przyjechałam z burakami. I z mocnym postanowieniem zrobienia własnych buraków w occie.

DSCF4620.JPG

Najpierw gotujemy buraki (nie obieramy, ot tak wrzucamy), aż będą miękkie.

DSCF4626.JPG

Ugotowane buraki wrzucamy do zlewu i zalewamy zimną wodą, obieramy i albo ucieramy na tarce albo (jak lubię ja) kroimy w cząstki.

DSCF4631.JPG

Robimy zalewę:

DSCF4480.JPG

Składniki z listy powyżej nalewamy/nasypujemy do gara. Zagotowujemy.

DSCF4630.JPG
DSCF4632.JPG

Dodajemy do zalewy buraczki. Ostawiamy na 12h.

DSCF4635.JPG
DSCF4637.JPG

Myjemy słoiki. Napełniamy słoiki burakami, dolewamy zalewy (wprost z garnka).

DSCF4731.JPG

Szykujemy się do procesu pasteryzacji :) pl.wikipedia.org/wiki/Pasteryzacja . Garnek trzeba wyścielić szmatką.

DSCF4730.JPG

Wstawić słoiki.

DSCF4732.JPG

Zalać wodą do połowy.
20 minut gotować. Nie oparzyć się.

DSCF4734.JPG
DSCF4737.JPG

Ostawić po wyciągnięciu z gara dnem do góry. I niech sobie stoi do wystygnięcia.

DSCF4740.JPG

Myślicie, że będą dobre?

Facebooktwittergoogle_plus