Burrito Karola Okrasy

Hit! Dawno nic nam tak nie smakowało. Świeży sos pomidorowy z kolendrą to doskonały dodatek do tortilli z farszem. I przy okazji odczarowałam czerwoną fasolę. Pycha!

 

Pochodzenie przepisu

s. 35 książka Pascal kontra Okrasa/Okrasa kontra Pascal

książkę buchnęłam siostrze

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

zalegały mi w lodówce od dawna 4 płaty tortilli, miałam pół pęczka świeżej kolendry i pożyczoną od mamy maszynkę do mięsa

 

Składniki

  • mięso mielone z łopatki – 0,5kg
  • czosnek – 3 ząbki
  • pomidory – puszka krojonych pomidorów
  • fasola – 1/3 puszki czerwonej fasoli
  • cebula – 1 sztuka
  • kolendra – pęczek świeżej
  • tortilla – 4 płaty
  • pieprz cayenne – małe sypnięcie
  • musztarda – łyżeczka
  • sól, pieprz – dla chętnych, do smaku
  • cytryna – sok z 1 sztuki, starta skórka z 1 cytryny (w przepisie Karol miał limonkę, ale u mnie zastąpiła ją cytryna)
  • cukier – 1 łyżeczka
  • ajwar – 3 łyżeczki – nie lubię, nie dałam
  • oliwa – kilka łyżek

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Na patelni, na rozgrzaną oliwę, wrzucamy ząbek czosnku (posiekany) i 0,5kg mięsa mielonego. Doprawiamy pieprzem i solą i szczyptą pieprzu cayenne. Smażymy (dość mocno i długo, bo  mięso ma być brązowawe). Podsmażone mięso zdejmujemy z ognia.

Ząbek czosnku i cebulę kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy skórkę z cytryny. Smażymy. Dodajemy pół puszki krojonych pomidorów. Dolewamy pół szklanki wody, pieprz, pieprz cayenne, sól i łyżeczkę cukru. Wlewamy sok z połowy cytryny.

 

Sos redukujemy na ogniu, ma być gęsty. Dodajemy usmażone mięso i 1/3 puszki czerwonej fasoli (bez wody).

Siekamy (ja kroję moimi super nożyczkami) kolendrę i autor proponuje dodać jeszcze jeden ząbek czosnku oraz ajwar. Z tych dwóch ostatnich kroków rezygnuję.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sos. Do miski wkładamy:

  • pół puszki pomidorów (krojonych),
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczkę musztardy
  • łyżeczkę oliwy z oliwek
  • trochę kolendry (widzicie ile)

Miksujemy.

Składamy burrito. Tutaj macie film jak.

 

Jemy z sosem.

I jak?

Rewelacja. Świeże to, smaczne, fasola nareszcie dobrze smakuje. No! Tego oczekiwałam. Polecam. Koniecznie z sosem pomidorowym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Pingback: Zapiekane enchilady | Dom Gosi()

  • Paula

    Zachecilas tym burrito, nieco przepis zmienilam. Dodalam kukurydze (zalegala w lodowce czemu nie) a zawijajac miesko posypalam tarta mozzarella. No i troszke do smaku doprawilam. Wyszlo super. Obiad na dwa dni. Sosik tez fajny, siwezy jak mowisz. Super. Polecam!