Carbonara dyniowa

Dynia z makaronem w sosie.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – carbonara dyniowa

 

Składniki

  • makaron wstążki  – garść
  • boczek – 125g
  • czosnek – 2 ząbki
  • dynia – 300g
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • jajka – 2
  • pieprz – pół łyżeczki
  • ser starty – u mnie cheddar, pół szklanki

Krok po kroku w mojej kuchni

Składniki widać poniżej.

Makaron należy ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ważne jest, żeby nie odcedzać całej wody i zostawić 1/4 szklanki odcedzonej wody (będzie do sosu).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na patelni wytopić boczek. Zajmuje to ok. 3 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać:

  • czosnek – 2 ząbki – starty
  • dynia – 300g – obrana i pokrojona w kostkę

Jeżeli mamy boczek niewędzony, solimy (wędzony jest już słony). Smażyć 10 minut. Dynia ma być miękka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać:

  • natka pietruszki – 3 łyżki.

Podsmażać minutę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po minucie dodać makaron, 1/4 szklankę wody z gotowania makaronu. Trzymać składniki razem 2 minuty.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sos:

  • jajka – 2
  • pieprz – pół łyżeczki
  • ser starty – u mnie cheddar, pół szklanki

Wymieszać w misce jajka, dodać pieprz i starty ser. Dodać do makaronu zdjętego z ognia. Jeść.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Naprawdę lubię carbonarę, ale wersja dyniowa była dla mnie za słodka. Wizualnie bomba, ale w smaku taka słodkawa, dyniowa (a jaka ma być dyniowa carbonara jak nie dyniowa?), doprawiłabym bardziej. Boczek gdzieś się zgubił, a szkoda. Dla wielbicieli dyni pozycja obowiązkowa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus