Carbonara z cukinią i boczkiem

Wypróbowałam ulubiony przepis Jamiego Oliviera stąd, czyli pastę alla carbonara (wg wikipedii jest to: włoskie danie na podstawie jaj, serów, boczku i czarnego pieprzu).

Wyszło tak:

DSCF9920.JPG

Krok po kroku w mojej kuchni.
Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

DSCF9869.JPG

 

DSCF9888.JPG

Kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni.

DSCF9878.JPG

 

DSCF9882.JPG

Kroimy cukinię na pół i w półksiężyce. Dodajemy cukinię do boczku.

DSCF9876.JPG

 

DSCF9884.JPG

Dusimy cukinię do czasu aż będzie miękka.

DSCF9886.JPG

Dodajemy zioła (w przepisie była mowa o tymianku, akurat nie miałam i dałam oregano).

DSCF9890.JPG

Pieprzymy kilkakrotnie.

DSCF9892.JPG

 

DSCF9901.JPG

Śmietankę 30% (w przepisie była mowa o 36%) łączymy z jajkiem (w przepisie była mowa o samym żółtku :) ).

DSCF9894.JPG

Ser ścieramy na małych oczkach (4 plasterki). Dodajemy połowę sera do śmietany i jajka.

DSCF9896.JPG

Dodajemy do boczku i uduszonej cukinii makaron, chwilę trzymamy na ogniu. Zdejmujemy patelnię z ognia i zalewamy mieszaniną śmietany, sera i jajka. Mieszamy.

DSCF9905.JPG

Nakładamy na talerze i posypujemy serem i startą w ostatniej chwili cukinią :)

DSCF9919.JPG

 

DSCF9917.JPG

I jak?

I pycha!

____________

Facebooktwittergoogle_plus