Cebulowa z kotletami

wpis w: blog, Kuchnia, Zupy | 0

Rozgrzewająca cebulowa z cytrynową nutą. Do tego kotlety.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Lidla 

 

Składniki

  • bulion – litr (u mnie zmrożony)
  • cebule – 6
  • olej – łyżka
  • kolendra – 2 łyżeczki 
  • kminek – 0,5 łyżeczki
  • tymianek – łyżka
  • mąka pszenna – łyżeczka
  • wino białe – 250 ml +100ml zasmażka
  • sól, pieprz, cukier – mało „niewielka ilość”
  • czosnek – ząbek + łyżka posiekanego
  • mielone z szynki – 0,5kg
  • kminek – łyżeczka
  • natka pietruszki – łyżka posiekanej
  • skórka z cytryny – z 1 cytryny

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Cebule należy pokroić w piórka i dusić na oleju. Autor radzi podzielić cebule na dwie części i dusić mniejsze ilości. Jeżeli chodzi o czas to na małym ogniu przez 10-15 minut i mieszałam. Można dłużej, im dłużej, tym w mojej opinii lepiej.

Do cebuli dodać przyprawy (Okrasa uciera w moździerzu ja dosypuję):

  • kolendra – łyżeczka
  • kminek – 0,5 łyżeczki
  • tymianek – łyżka

Posypać łyżeczką mąki pszennej, dolać 250ml białego wina i odparować do połówy objętości płynu. Na koniec wlać bulion. Zupę gotować 30-40 minut.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kotlety.

Do mięsa w misce dodać:

  • sól, pieprz – mało „niewielka ilość”
  • kolendra – łyżeczka
  • kminek – łyżeczka
  • czosnek – łyżka posiekanego
  • natka pietruszki – łyżka posiekanej

Na patelni, na oleju smażymy małe kotleciki.

 

Mięso zdjąć z patelni. Wrzucić na pozostały olej 0,5 łyżeczki mąki pszennej, dolać białego wina (100ml) (ja dolałam jeszcze chochlę zupy), mieszać, dodać sól, pieprz i odrobinę cukru. Mąkę z winem wlać do zupy.

Podajemy razem, zupę i kotlety.

Na talerzu posypać potrawę skórką cytrynową.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Jak dwa dania połączone na siłę. Osobno – super. Razem – nie tak dobre jakby się wydawało.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus