Cebulowa

wpis w: blog, Kuchnia, Zupy | 3

Z przepisu Bea w kuchni wyszła mi naprawdę dobra cebulowa.

 

Składniki

  • cebula – kg
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • wino białe – szklanka
  • rosół – 2 szklanki
  • ser (opcjonalnie).
DSCF0434.JPG

Cebulę obieramy, kroimy (skroiłam cały kilogram), wrzucamy do garnka na 2 łyżki oliwy z oliwek.

DSCF0443.JPG
DSCF0445.JPG

Trzymamy na małym ogniu przez 25-30 minut mieszając od czasu do czasu. Karmelizujemy cebulę. Pod koniec duszenia dodałam ząbek czosnku.

240_FUJI13.jpg

Dolałam do garnka szklankę białego wina.

DSCF0457.JPG

Pogotowałam pod przykryciem przez 5 minut.

DSCF0462.JPG

Dolałam 3 szklanki rosołu. Popieprzyłam, posoliłam. Gotowałam jeszcze 30 minut na małym ogniu.

DSCF0464.JPG

W tym czasie starłam ser.

DSCF0465.JPG
DSCF0472.JPG

A potem zalałam go cebulową.

DSCF0476.JPG
DSCF0482.JPG

I jak?
Smakowała wyśmienicie! Kto by pomyślał, że takie cuda można wyczarować z cebuli i wina!