Z przepisu Bea w kuchni wyszła mi naprawdę dobra cebulowa.
Składniki
- cebula – kg
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- wino białe – szklanka
- rosół – 2 szklanki
- ser (opcjonalnie).
Cebulę obieramy, kroimy (skroiłam cały kilogram), wrzucamy do garnka na 2 łyżki oliwy z oliwek.
Trzymamy na małym ogniu przez 25-30 minut mieszając od czasu do czasu. Karmelizujemy cebulę. Pod koniec duszenia dodałam ząbek czosnku.
Dolałam do garnka szklankę białego wina.
Pogotowałam pod przykryciem przez 5 minut.
Dolałam 3 szklanki rosołu. Popieprzyłam, posoliłam. Gotowałam jeszcze 30 minut na małym ogniu.
W tym czasie starłam ser.
A potem zalałam go cebulową.
I jak?
Smakowała wyśmienicie! Kto by pomyślał, że takie cuda można wyczarować z cebuli i wina!