Sałatka „Cezar”

Soczysty kurczak w sosie z anchois.

 

Pochodzenie przepisu

Robiłam już sałatkę cezar z przepisu Jacka Kuźmickiego. Pamiętam, że anchois z żółtkami jako sos do kurczaka sprawdziły się świetnie. W książce z Lidla (Pascal kontra Okrasa), na s. 21 znalazłam przepis na soczystego kurczaka w sałatce a’la Cesar i po ostatnich zachwytach nad daniami proponowanymi przez Karola Okrasę postanowiłam wypróbować ten przepis.

 

Składniki

marynata

  • jogurt naturalny – kubeczek (u mnie grecki, bo akurat został)
  • kurkuma – sypnięcie
  • curry – sypnięcie/szczypta
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – odrobina oleju
  • tymianek świeży – kilka gałązek

mięso

  • piersi z kurczaka – 1 pojedyncza

sos a’la cesar

  • czosnek – 2 ząbki
  • anchois – 5-6 filetów
  • cytryna – sok z połowy
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • żółtka – 3
  • olej – odrobina oleju
  • wino białe wytrawne – 80 ml (nie miałam, nie dałam)
  • parmezan – 80g, tarłam przez 30 sekund kostkę i uznałam, że starczy
  • pieprz – szczypta
  • natka pietruszki – pół pęczka
  • sałata lodowa – kilka listków
  • pomidory koktajlowe – 250g wg przepisu, u mnie jeden pomidor

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najpierw robimy marynatę. Wlewamy do miski:

  • jogurt naturalny – kubeczek (u mnie grecki, bo akurat został)
  • kurkuma – sypnięcie
  • curry – sypnięcie/szczypta
  • czosnek – 1 ząbek – siekamy, posypujemy solą i rozcieramy nożem
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – odrobina oleju
  • tymianek świeży – kilka gałązek

Wszystko mieszamy.

 

Pierś z kurczaka wkładamy na 15 minut do marynaty. Następnie  pieczemy mięso w marynacie w naczyniu żaroodpornym przez 25 minut (170 stopni).

Po lewej – nocny kurczak upieczony.

Po prawej sałata lodowa w sosie cesar.

 

Robimy sos:

  • czosnek – 2 ząbki
  • anchois – 5-6 filetów

drobno siekamy, mieszamy i wkładamy do miski.

Dodajemy:

  • cytryna – sok z połowy
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • żółtka – 3
  • olej – odrobina oleju

Mieszamy całość.

Dodajemy:

  • wino białe wytrawne – 80 ml (nie miałam, nie dałam)
  • parmezan – 80g, tarłam przez 30 sekund kostkę i uznałam, że starczy
  • pieprz – szczypta
  • natka pietruszki – pół pęczka posiekanej

 

Wg autora poajemy najpier sałatę z sosem, potem parmezan (dekoracja), pomidory koktajlowe, na to natka pietruszki (dekoracja) i na koniec kurczak – kawałki.

Ja sos a’la cesar połączyłam z sałatą lodową i pokrojonym pomidorem. Na górze położyłam kawałki upieczonej piersi. Mogłam posypać parmezanem, ale zapomniałam.

I jak?

To dobra propozycja na późną kolację. Mnie cieszy dodatkowo fakt, że mogłam wykorzystać zalegające anchois.

Facebooktwittergoogle_plus