Chili con carne

Chili z dwóch rodzajów fasoli. 1 faza South Beach.

Pochodzenie przepisu

książka Dieta South Beach, s. 326, faza 1 SB – Chili con carne z dwóch rodzajów fasoli

Składniki

  • wołowina mielona – 250g
  • chili w proszku – 2 łyżki
  • pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki
  • papryka świeża w kostkę pokrojona – 1
  • cebula – 1
  • czosnek – 4 ząbki
  • oregano – 2 łyżeczki
  • pomidory – 800g świezych, obranych ze skórki i pokrojonych
  • passata – 300g
  • czerwona fasola – puszka, odsączamy
  • biała fasola – puszka, odsączamy
  • oliwa – łyżka

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

W dużym garnku (ja na patelni) rozgrzać łyżkę oliwy.

Dodać:

  • wołowina mielona – 250g
  • chili w proszku – 1 łyżka
  • pieprz cayenne – 1/4 łyżeczki

Smażyć 5 minut.

Zdjąć mięso z patelni/garnka.

Na patelnię dodać:

  • papryka świeża w kostkę pokrojona – 1
  • cebula – 1
  • czosnek – 4 ząbki
  • chili w proszku – 1 łyżka
  • oregano – 2 łyżeczki

Smażyć 3 minuty.

 

Dodać pomidory i passatę, obie odsączone fasolki. Dusić 10 minut.

Po tym czasie dołożyć mięso i dusić 5 minut.

 

I jak?

Byłam tak źle nastawiona do tego dania, że sobie nie wyobrażacie. Bo co to za danie – dwie fasolki, pomidory i mięso. I jeszcze tyle ostrych przypraw. Poszalało to south beach, ale ok. Robię. I dobrze, że zrobiłam krok po kroku jak nakazał autor. Jakie to było dobre. Jakie smaczne. Ostre, fakt, ale nie paliło kubków smakowych, takie ostre łagodnie, do przejścia. Zobaczcie na zdjęciu, mięso się zgubiło, podstawę stanowią pomidory i fasola – temu duetowi zwracam honor. Zrobię jeszcze wiele razy. Tylko ważne – zdejmijcie skórkę z pomidorów, wtedy będzie takie jak moje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus