Pochodzenie przepisu
Książka South Beach turbo – s. 253, chili pełne warzyw
1 faza SB
Składniki
- oliwa – łyżka
- papryka – 2
- pieczarki – 1,5 szklanki
- cebula – 1
- seler naciowy – 2 łodygi
- czosnek – 3 ząbki
- chili w proszku – łyżka (uwaga! to dość dużo)
- oregano – łyżka
- kmin włoski – łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
- papryka wędzona – łyżeczka
- fasola biała – puszka
- fasola czerwona – puszka
- pomidory krojone – puszka
Na oliwie podsmażać przez 7 minut pokrojone w kostkę, plastry (jak lubicie):
- papryka – 2
- pieczarki – 1,5 szklanki
- cebula – 1
- seler naciowy – 2 łodygi
- czosnek – 3 ząbki
Po 7 minutach przyprawić warzywa i grzyby:
- chili w proszku – łyżka (uwaga! to dość dużo)
- oregano – łyżka
- kmin włoski – łyżeczka
- papryka wędzona – łyżeczka
- sól – 0,5 łyżeczki
Mieszać przez 5 minut.
Na koniec dodać fasolę białą, czerwoną i pomidory.
Dusić przez 25-30 minut na małym ogniu.
I jak?
Dobra jednogarnkowa (jednopatelniowa) potrawa, rozgrzewająca, okołokolacyjna lub obiadowa.