Chleb pszenny drożdżowy

wpis w: blog, Kuchnia | 0

Szybki biały chleb.

 

Pochodzenie przepisu

Moja mama dostała przepis od koleżanki z pracy.

 

Składniki

  • mąka pszenna – 0,5kg
  • drożdże – 5 dag
  • woda – 0,5l letniej wody
  • cukier – łyżka
  • sól – szczypta x2
  • słonecznik  – garść x2

 

Mąkę przesiać, zrobić dziurę w środku. Wlać szklankę letniej wody. Dodać drożdże, łyżkę cukru i sól.

W przepisie była mowa o tym, żeby odstawić to na pół godziny, ale coś mi tu nie pasowało. Dlatego dolałam resztę letniej wody i wyrobiłam ciasto.

Zostawiłam na pół godziny.

 

Potem dodałam dwie garści słonecznika, podsypałam mąki i wyrobiłam ciasto.

 

Piekłam godzinę w temp. 200 stopni.  Keksówkę można wysmarować oliwą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Chleb wyrósł. Wyszedł biały, ale bardzo czuć drożdżę i mąkę.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus