Ciasteczka owsiane z chia i marchewką

Piekę z dwulatkiem.

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia 12/2015, s. 106 – cynamonowe ciasteczka z chia

 

Składniki

  • nasiona chia – łyżka
  • otręby żytnie – dałam pszenne, miało być 150g, miałam z 2 łyżki może
  • płatki owsiane – miało być 50g, dałam szklankę
  • ciepła woda – 0,5 szklanki
  • marchew – 1
  • bakalie – garść rodzynek i kilka pokrojonych daktyli
  • miód – 2 łyżeczki
  • cynamon, gałka muszkatołowa – po 1/3 łyżeczki, ale cynamonu sypnęło mi się więcej

 

 

Łyżkę nasion chia zalać 3 łyżkami ciepłej wody, pomieszać i odstawić naczynie na bok.

Otręby i płatki owsiane zalać resztką ciepłej wody. Wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać startą na tarce marchew.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać bakalie i 2 łyżeczki miodu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Teraz przyprawy – cynamon  i gałka muszkatołowa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na koniec namoczone nasiona chia. Wymieszać całość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wygląda to tak:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Na papier do pieczenia wyłożyć łyżką kulki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Piec 25 minut w 180 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I jak?

Początkowo, bo robiliśmy je z Pawłem wieczorem, wydawały mi się suche, ale zjadliwe. Zostawiłam kilka na następny dzień i rano to były całkiem inne ciastka. Napęczniały, rodzynki zmiękły, słodkie. Marchewki nie czuć, nasion chia podobnie, przebijają płatki i słodkie bakalie. Autorzy umieścili ten przepis w sekcji „zdrowie i dietetyka” opisując go tak: „Do odważnych świat należy! Lubisz eksperymentować w kuchni? Zrób tradycyjne świąteczne potrawy z superdodatkami”. Uważam eksperyment za udany i zaraz będę je robić po raz drugi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG_1507 (Kopiowanie)

Facebooktwittergoogle_plus