Ciasteczka czekoladowe z pistacjami

Co za połączenie. Słona góra i słodki środek – musicie spróbować!

Pochodzenie przepisu

Miałam wydrukowaną świąteczną książkę Agaty i w grudniu zaznaczyłam ten przepis do wypróbowania.

 

Składniki

  • masło – 80g
  • cukier – 1/4 szklanki brązowego i 1/4 szklanki białego
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • jajko – 1 sztuka
  • esencja waniliowa – u mnie kilka kropel aromatu waniliowego, esencji u mnie brak
  • mąka pszenna – 1,25 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
  • kakao – 2 łyżki
  • czekoladowe groszki – u mnie Pawła zające poświąteczne połamane na drobno
  • pistacje – nawet nie garść, kilkanaście sztuk

 

Wychodzi przedziwnie, słone pistacje i słodkie ciastko, ciekawe połączenie smaków. Trzeba spróbować, ciężko mi to opisać. Dla mnie bardzo słone, dla Michała słodkość przeważa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

80g masła ucieramy z cukrami (1/4 szklanki brązowego i 1/4 szklanki białego). Do tego sól (1/4 łyżeczki) i jajko, aromat waniliowy. Mieszamy.

Dosypujemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 1/4 łyżeczki sody i 1,25 szklanki mąki pszennej.

Miksujemy całość.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do ciasta dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy łyżką i odstawiamy na 10 minut do lodówki.

Gdy ciasto się chłodzi kroimy pistacje.

Zimne ciasto wyjmujemy, formujemy rękami małe kulki, spłaszczamy je i posypujemy (wtykamy na wierzchu) pistacjami.

 

12 minut – 200 stopni C

wyjmujemy i ciastka są jeszcze miękkie, wyjmujemy i tak, bo stwardnieją po wystudzeniu

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Spróbujcie i sami mi powiedzcie. Ja mam mieszane uczucia, bo wolę albo jedno, albo drugie sól/cukier. Przy połączeniu moje podniebienie trochę głupieje i sama nie wiem, co o tym myśleć. Osobno ok, razem – takie dziwadło.  Więcej ciastek, ciasteczek i babeczek- tutaj.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA