Ciasteczka miodowo-owsiane

Bardziej miodowe niż owsiane.

Pochodzenie przepisu

Czytałam artykuł o zdrowych słodyczach na Więcej niż Zdrowe Odżywianie i odtworzyłam propozycję ciasteczek owsianych

 

 

Składniki

  • masło – 0,5 szklanki
  • miód – 1/3 szklanki
  • cukier waniliowy – 0,5 opakowania (dałam zamiast tego szczyptę cukru brązowego)
  • jajko – 1
  • mąka pełnoziarnista – 0,5 szklanki
  • sól – szczypta
  • płatki owsiane górskie – 1,25 szklanki
  • bakalie – 0,5 szklanki (słonecznik, żurawina, rodzynki)

 

 

Mokre składniki wymieszać razem (mieszałam w dodatku do blendera, w dużej misie):

  • masło – 0,5 szklanki (nie rozpuszczałam masła)
  • miód – 1/3 szklanki
  • cukier waniliowy – 0,5 opakowania (dałam szczyptę cukru brązowego)
  • jajko – 1

Do miski dodać:

  • mąka pełnoziarnista – 0,5 szklanki
  • sól – szczypta
  • płatki owsiane górskie – 1,25 szklanki
  • bakalie – 0,5 szklanki (słonecznik, żurawina, rodzynki)

 

Piec w 180 stopniach C 15 minut, góra i dół grzanie

 

 

I jak?

Smakowało. Dodanie bakalii (żurawina, słonecznik, rodzynki) było dobrym pomysłem. Przyjemnie miodowe, lekko chrupiące, zdrowe. Idealna przekąska.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus