Ciasteczka owsiane z żurawiną

Ich zrobienie zajmuje 5 minut, pieczenie 15, a potem siedzimy i z radością patrzymy jak domownicy pieją z zachwytu.

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia, 9/2015, s. 12 „ciastka do szkoły”

 

Składniki

  • płatki owsiane – 200g
  • migdały łuskane – 100g (nie miałam, nie dałam)
  • żurawina – 50g
  • miód – 3 łyżki
  • masło – 80g
  • jajka – 3
  • mąka – łyżka
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

W garnku stopić 80g masła. Dodać (ja już nie podgrzewałam masła w momencie dodawania bakalii i miodu):

  • migdały łuskane – 100g (nie miałam, nie dałam),
  • żurawina – 50g,
  • miód – 3 łyżki.

Wymieszać, nie podgrzewać, ostudzić.

 

Do miski wrzucić 200g płatków owsianych. Dodać wystudzone masło z dodatkami oraz:

  • mąka – łyżka,
  • soda oczyszczona – 0,5 łyżeczki.

 

Na koniec wbić 3 jajka i wymieszać wszystko razem.

Łyżką nabierać kulki i wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec 15 minut w temp. 160 stopni C.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Zrobiłam te ciasteczka, bo nie miałam w domu żadnej konkretnej przekąski dla Pawła, a wiedziałam, że lubi żurawinę, więc domyślałam się, że i ciasteczka owsiane przejdą. Zjadł dwa i pobiegł się bawić, więc eksperyment uznaję za udany.