Ciasto francuskie z kapustą i grzybami

 

Składniki

  • ciasto francuskie – kupuję arkusz gotowego
  • pieczarki – 200g
  • cebula – 1
  • kapusta kiszona – 150g
  • olej – do smażenia, łyżka
  • jajko – do posmarowania
  • sezam – do posypania

 

Pieczarki obrać i pokroić. Dodać do nich posiekaną cebulę i smażyć na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty. Dodać pokrojoną drobniej kapustę kiszoną, wymieszać, trzymać na małym ogniu przez 3-4 minuty. Jeżeli zachodzi konieczność, dolać oleju.

 

Ciasto francuskie pokroić w prostokąty, wyłożyć farszem kapuściano-grzybowym, zwinąć rulon. Pokroić na 4 części. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem.

Piekłam w rozgrzanym wcześniej piekarniku – 18 minut w 220 stopniach. Ale musicie wyczuć swój piekarnik, mój grzeje słabo, stąd dłuższy czas.

 

 

I jak?

Przegryzka do filmu, danie idealne na imprezę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus