Ciasto z kawą (ciasto cappuccino)

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki | 1

Ciasto dla kawoszy.

 

Pochodzenie przepisu

Z bloga delicje Agnes,

ciasto robiła na urodziny Majki moja siostra

 

Składniki

ciasto biszkoptowe

  • 5 dużych jajek 
  • 125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (u mnie mniej, miałam pół tabliczki)
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
  • 150 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa cappucino

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino (proszku) – użyłam śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Góra

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

 

 

Przed rozpoczęciem miksowania:

  • 125g gorzkiej czekolady rozpuścić w rondelku i ostudzić
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w gorącej wodzie (w łyżce)
  • oddzielić żółtka od białek (po 5), ubić białka ze szczyptą soli na sztywno

 

125g miękkiego masła miksować. Dodać ostudzoną i wcześniej rozpuszczoną czekoladę. Miksować.

Dodać rozpuszczoną kawę. Miksować. Dosypać 150g cukru. Potem dorzucić powoli 5 żółek. Miksować nadal. Dosypać 125g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką.

 

forma powinna być kwardatowa (u mnie brak), 24cm bok,

temp. 170°C przez około 25-30

gdy się upiecze trzeba ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

witam w nocy, robimy krem

przed rozpoczęciem czegokolwiek

– rozpuścić 3 łyżeczki żelatyny w 1/4 szklanki gorącej wody i ostudzić

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 60 g kawy cappuccino (proszku) – użyłam śmietankowego
  • 2 łyżki cukru pudru

Mascarpone zmiksować z cappuccino.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i ostudzoną żelatynę. Wymieszać. Do miski z mascarpone dodać ubitą kremówkę.

Blaty przełożyć kremem cappuccino.

To u góry to ubita kremówka (250ml, pod koniec dodane: łyżka cukru pudru i rozpuszczony w wodzie 1,5 łyżeczki żelatyny). Na górze oprószone cappuccino, które zostało w opakowaniu. Stało w lodówce przez kilka godzin.

 

I jak?

Dla wielbicieli kawowych ciast. Delikatne, puszyste, nie za słodkie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Honorata

    Robię podobnie tylko cappucino daję orzechowe, spróbuj następnym razem, pozdrawiam