Szybkie kruche ciasto z rabarbarem

wpis w: blog, Ciasta, Kuchnia, Wypieki, z rabarbarem | 0

Gdy rabarbar zalega i nie wiesz, co z nim zrobić – zrób ciasto!

Pochodzenie przepisu

Kolekcja dobrej kuchni

segregatory od mamy

 

Składniki

  • mąka – 0,5kg
  • cukier – 100g
  • margaryna – 200g
  • jajko – 1
  • cukier waniliowy – 3 łyżki
  • zapach rumowy – kilka kropelek
  • cukier puder – do posypania
  • masło – do wysmarowania blachy
  • rabarbar – kilka łodyg
  • cukier – wg przepisu na kg rabarbaru 150g, ja daję mniej niż pół kilo łodyg, więc dałam kilka łyżek

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Rabarbar umyśl, obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dosypać cukru i rozgotować na jednolitą masę. Ostudzić.

 

Do miski włożyć:

  • mąka – 0,5kg
  • cukier – 100g
  • margaryna – 200g
  • jajko – 1
  • cukier waniliowy – 3 łyżki
  • zapach rumowy – kilka kropelek

Zagnieść ciasto rękami włożyć wyrobione ciasto do lodówki na 30 minut. Podzielić ciasto na 3 części. Jeden kawałek włożyć do zamrażalnika, resztę (2 części) rozwałkować na spód. Blachę wysmarować masłem (wyłożyłam papierem do pieczenia spód). Uformować (wałkując lub jak ja klejąc spód) spód z 2 części ciasta.

 

Piec 15 minut 180 stopni.

Po tym czasie…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

… na spód wyłożyć rabarbar. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ciasto z zamrażarnika zetrzeć na grubej tarce i posypać owoce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Znowu piec 15 minut. 180 stopni C.

 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Posypać cukrem pudrem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Typowe danie „u cioci na imieninach”. Błyskawiczne kruche ciasto, kwaśne owoce i góra z cukrem pudrem. Nie moja bajka (za kwaśne), ale mąż się zajada i od czasu do czasu spełniam jego marzenie o szybkim cieście z owocami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA