Gdy rabarbar zalega i nie wiesz, co z nim zrobić – zrób ciasto!
Pochodzenie przepisu
Kolekcja dobrej kuchni
segregatory od mamy
Składniki
- mąka – 0,5kg
- cukier – 100g
- margaryna – 200g
- jajko – 1
- cukier waniliowy – 3 łyżki
- zapach rumowy – kilka kropelek
- cukier puder – do posypania
- masło – do wysmarowania blachy
- rabarbar – kilka łodyg
- cukier – wg przepisu na kg rabarbaru 150g, ja daję mniej niż pół kilo łodyg, więc dałam kilka łyżek
Krok po kroku w mojej kuchni
Rabarbar umyśl, obrać, pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, dosypać cukru i rozgotować na jednolitą masę. Ostudzić.
Do miski włożyć:
- mąka – 0,5kg
- cukier – 100g
- margaryna – 200g
- jajko – 1
- cukier waniliowy – 3 łyżki
- zapach rumowy – kilka kropelek
Zagnieść ciasto rękami włożyć wyrobione ciasto do lodówki na 30 minut. Podzielić ciasto na 3 części. Jeden kawałek włożyć do zamrażalnika, resztę (2 części) rozwałkować na spód. Blachę wysmarować masłem (wyłożyłam papierem do pieczenia spód). Uformować (wałkując lub jak ja klejąc spód) spód z 2 części ciasta.
Piec 15 minut 180 stopni.
Po tym czasie…
Ciasto z zamrażarnika zetrzeć na grubej tarce i posypać owoce.
Znowu piec 15 minut. 180 stopni C.
Posypać cukrem pudrem.
I jak?
Typowe danie „u cioci na imieninach”. Błyskawiczne kruche ciasto, kwaśne owoce i góra z cukrem pudrem. Nie moja bajka (za kwaśne), ale mąż się zajada i od czasu do czasu spełniam jego marzenie o szybkim cieście z owocami.