Ciecierzyca – pieczona i z chorizo

Ciecierzyca to jednak dobra przekąska. Do zagryzania podczas czytania książek lub oglądania filmów. 

 

Bo podstawowy sposób na cieciorkę jest prosty – zalewamy suche kulki na noc wodą, kulki pęcznieją. Rano gotujemy ciecierzycę w wodzie na miękko (u mnie ok. 30-40 minut). I jemy.

 

Sposób drugi to upieczenie takiej ugotowanej ciecierzycy posypanej słodką papryką (polałam połową łyżki oliwy). Piekłam całość ok. 20 mint w temp. 170 stopni.

I chyba bardziej przemawia do mnie wersja podstawowa, czyli ugotowana.

 

A sposób trzeci – składnik dań obiadowych.

 

Pochodzenie przepisu

Nigella – książka Karoliny

Nigella Lawson – Przepisy z serca domu

 

Składniki

  • makaron spaghetti – 50g połamać na ok 3cm długości
  • kasza bulgur – dałam 200g (Nigella daje 500)
  • cynamon – łyżeczka
  • sól – łyżeczka Nigella (dajcie mniej!)
  • woda – litr
  • liście laurowe – 2
  • chorizo – Nigella 350g, ja jak widzicie ok. 100g
  • sherry amontillada – nie miałam, nie dałam, 4 łyżki Nigella
  • suszone morele – 100g – miałam suszone mango i to dałam
  • ciecierzyca – 1,5 szklanki ugotowanej
  • pomidory koktajlowe – Nigella 2 puszki, ja 1 pomidor
  • sól, pieprz – do smaku
  • kolendra – natka na koniec do podania

 

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać

  • makaron spaghetti – 50g połamać na ok. 3cm długości – smażyć przez minutę, ma przypominać przyrumienione słomki

Wstypać do makaronu na patelni:

  • kasza bulgur – dałam 200g (Nigella daje 500) – smażyć 1-2 minuty.

Dosypać

  • cynamon – łyżeczka
  • sól – łyżeczka Nigella (dajcie mniej!)
  • woda – litr
  • liście laurowe – 2

 

Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Cel – woda ma się wchłonąć/zniknąć.

 

Pokroić

  • chorizo – Nigella 350g, ja jak widzicie ok. 100g –

i wrzucić na patelnię. Ma się wytopić pomarańczowy tłuszcz.

Jeżeli macie sherry, dodajcie, ma odparować:

  • sherry amontillada – nie miałam, nie dałam, 4 łyżki Nigella

Dorzucić do chorizo:

  • suszone morele – 100g – miałam suszone mango i to dałam – pokrojone,
  • ciecierzyca – 1,5 szklanki ugotowanej
  • pomidory koktajlowe – Nigella 2 puszki, ja 1 pomidor – obrałam pomidora ze skórki i pokroiłam
  • sól, pieprz – do smaku

 

Gotować wszystko razem przez 5 minut. Jeżeli za gęste jest można dolać pół szklanki wody i znowu gotować.

Na talerzu połączyć makaronową kaszę i gulasz ciecierzycowy z chorizo.

 

I jak?

Chorizo miało dziwny smak, nie spotkałam się wcześniej, taki tępy (?). Ciecierzyca jako składnik gulaszu pasowała i mi smakowała, jednak całość  to nie były moje smaki. Taki miks improwizacyjny Nigelli, a odtworzony przeze mnie nie posiadał magii. Kasza z makaronem – ciekawy sposób na wykorzystanie zalegającego spaghetti. Zostaję przy ugotowanych kulkach cieciorki – okazuje się, że takie smakują mi najbardziej.

Facebooktwittergoogle_plus