Rozgrzewająca potrawka warzywna.
Składniki
- dynia – 300g
- pęczak – 1/4 szklanki
- bulion – szklanka mrożonego
- cukinia – pół jednej sztuki
- seler naciowy – 4 łodygi
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- por – 1 biała część
- marchewka – 2
- groszek – pół szklanki z puszki
- sos sojowy – 2 łyżki
- oregano – łyżeczka
- kmin rzymski – łyżeczka
- papryka wędzona – pół łyżeczki
- oliwa/ olej kokosowy – łyżka
- sól, pieprz – do smaku
Powyższe warzywa zostały na parapecie, więc zmieszałam wszystkie i otrzymałam dobrą potrawkę warzywną.
Najpierw zmiksowałam z blenderze 4 łodygi selera naciowego, cebulę i czosnek. Robiłam w woku (bo wygodniej, możecie robić na patelni). Na łyżce oleju kokosowego podsmażyłam wspomniane warzywa.
Dodałam pokrojoną w kostkę dynię i kaszę pęczak (warto dać jej tak mało, jakoś tak lepiej się komponuje na końcu, bardziej się ją docenia na talerzu, gdy jest jej mało).
Dodałam zamrożony bulion i zostawiłam woka na 5-7 minut samego sobie.
Dorzuciłam pora, marchewkę i cukinię (wszystko kroimy jak lubimy).
Brakowało mi czegoś wizualnie, to dorzuciłam groszek z puszki.
Dodałam oregano, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i zostawiłam wszystko pod przykryciem na 20 minut.
I jak?
I dobrze, smacznie. Zaskoczyłam sama siebie, bo dorzucalam produkty bez przekonania. Smaczna, dobrze przyprawiona warzywna potrawka z resztek.