Coś warzywnego – Dynia z pęczakiem

Rozgrzewająca potrawka warzywna.

Składniki

  • dynia – 300g
  • pęczak – 1/4 szklanki
  • bulion – szklanka mrożonego
  • cukinia – pół jednej sztuki
  • seler naciowy – 4 łodygi
  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • por – 1 biała część
  • marchewka – 2
  • groszek – pół szklanki z puszki 
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • oregano – łyżeczka
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • papryka wędzona – pół łyżeczki
  • oliwa/ olej kokosowy – łyżka
  • sól, pieprz – do smaku

 

 

Powyższe warzywa zostały na parapecie, więc zmieszałam wszystkie i otrzymałam dobrą potrawkę warzywną.

 

Najpierw zmiksowałam z blenderze 4 łodygi selera naciowego, cebulę i czosnek. Robiłam w woku (bo wygodniej, możecie robić na patelni). Na łyżce oleju kokosowego podsmażyłam wspomniane warzywa.

Dodałam pokrojoną w kostkę dynię i kaszę pęczak (warto dać jej tak mało, jakoś tak lepiej się komponuje na końcu, bardziej się ją  docenia na talerzu, gdy jest jej mało).

Dodałam zamrożony bulion i zostawiłam woka na 5-7 minut samego sobie.

 

Dorzuciłam pora, marchewkę i cukinię (wszystko kroimy jak lubimy).

 

Brakowało mi czegoś wizualnie, to dorzuciłam groszek z puszki.

Dodałam oregano, kmin rzymski, paprykę wędzoną, sól, pieprz, 2 łyżki sosu sojowego, pół szklanki wody i zostawiłam wszystko pod przykryciem na 20 minut.

 

I jak?

I dobrze, smacznie. Zaskoczyłam sama siebie, bo dorzucalam produkty bez przekonania. Smaczna, dobrze przyprawiona warzywna potrawka z resztek.

Facebooktwittergoogle_plus
  • Daria

    Takie improwizowane dania z resztek są najlepsze 🙂 ja uwielbiam tak kombinować, jak mam zużyć jakieś zalegające składniki. Wtedy wychodzą mi najsmaczniejsze obiady, choć zawsze jesteśmy tym bardzo zaskoczeni, bo też raczej bez przekonania dodaję kolejne produkty.