Zupa z kurczakiem i tortillą

Znalazłam w jednej z gazet za złotówkę (Poradnik domowy) taki przepis:

DSCF8203.JPG

Obiecywano zupę cytrynową z kurczakiem, a wyszło takie *cudo*. Przepis „odrobinę” zmodyfikowałam.

DSCF8398.JPG

Jeżeli będziecie robić cytrynową z kurczakiem polecam jedzenie w misce, bo głęboki talerz sobie niestety nie radzi z tą potrawą.

Czego potrzeba, żeby zrobić to danie?
Tortilla, pierś z kurczaka, cebula, papryka, bulion, oregano, ocet winny, oliwa z oliwek, pomidor.

Zaczynamy krok po kroku w mojej kuchni.
2 wrapy kroimy w paski.

DSCF8236.JPG

 

DSCF8367.JPG

Podsmażamy wrapy na oliwie. Na rumiano. Uważajcie, bo łatwo się przypalają!

DSCF8368.JPG

Zarumienione paseczki tortilli odkładamy do miski.

DSCF8372.JPG

Potrzebujemy bulionu, a dokładnie 6 szklanek bulionu. Jeżeli ktoś ma czas i nie lubi kostek rosołowych może zrobić bulion sam. Ja jestem leniwa i rozpuściłam 2 kostki (tak, niezdrowo…).

228_FUJI5.jpg

Do bulionu dodajemy 1 łyżeczkę octu winnego.

DSCF8380.JPG

I sypiemy oregano.

DSCF8244.JPG

Bulion doprowadzamy do wrzenia i odkładamy na bok.

DSCF8382.JPG

Pierś z kurczaka kroimy w paski. Podsmażamy na oliwie.

228_FUJI6.jpg

Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

DSCF8246.JPG

 

DSCF8386.JPG

Paprykę kroimy w kostkę.

DSCF8242.JPG

 

DSCF8388.JPG

Cebulę kroimy w kostkę.

DSCF8247.JPG

 

DSCF8389.JPG

Do mięsa dodajemy cebulę, paprykę i pomidora. Smażymy jeszcze kilka minut.

DSCF8390.JPG

Wychodzi tak:

DSCF8396.JPG

I jak?
Na 100% powtórzę to danie. Nauczona doświadczeniem podam je w misce. Doleję mniej bulionu, a tortilli podsmażę więcej, bo podbiła serce jedzących późną kolację gości :)

Facebooktwittergoogle_plus