Cukinia z groszkiem i pomidorami

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem

 

Składniki

  • cukinia – 1
  • czosnek – ząbek
  • pomidory – 1-2
  • groszek – pół szklanki
  • bazylia – kilka listków lub pół łyżeczki
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – łyżeczka
  • ser – 4 łyżki (parmezan, nie dałam, zapomniałam)
  • sól, pieprz – do smaku

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Na patelni rozpuścić masło, dodać groszek i gdy groszek będzie miękki dorzucić cukinię (cukinia starta na tarce do julienne).

Smażyć kilka minut cukinię i groszek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

 

Bazylię wymieszać z oliwą i czosnkiem (mieliłam w blenderze), dodać na patelnię.

Posolić i popieprzyć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nakładać na talerze, posypać parmezanem i jeść.

 

I jak?

Nie spodziewałam się, że z cukinii, groszku i pomidorów można stworzyć tak dobrą kolację. Ciepłe, smaczne, tajemnicą tej potrawy jest dodatek bazylii, oliwy i czosnku. Znakomicie podkręca smak.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus