Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – cukiniowe spaghetti z pesto i groszkiem
Składniki
- cukinia – 1
- czosnek – ząbek
- pomidory – 1-2
- groszek – pół szklanki
- bazylia – kilka listków lub pół łyżeczki
- oliwa – 1 łyżka
- masło – łyżeczka
- ser – 4 łyżki (parmezan, nie dałam, zapomniałam)
- sól, pieprz – do smaku
Krok po kroku w mojej kuchni
Na patelni rozpuścić masło, dodać groszek i gdy groszek będzie miękki dorzucić cukinię (cukinia starta na tarce do julienne).
Smażyć kilka minut cukinię i groszek.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Bazylię wymieszać z oliwą i czosnkiem (mieliłam w blenderze), dodać na patelnię.
Posolić i popieprzyć.
Nakładać na talerze, posypać parmezanem i jeść.
I jak?
Nie spodziewałam się, że z cukinii, groszku i pomidorów można stworzyć tak dobrą kolację. Ciepłe, smaczne, tajemnicą tej potrawy jest dodatek bazylii, oliwy i czosnku. Znakomicie podkręca smak.