Dodatek do obiadu albo samodzielne danie.
Składniki
- kabaczek/cukinia – 400g, żółty, duży kabaczek od mamy, obrany ze skórki i pokrojony
- jabłka – 3, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojone
- seler naciowy – 2 łodygi pocięte drobno
- papryka czerwona – 1 pokrojona w kostkę
- pomidory – puszka krojonych (lub 300g passaty)
- zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – po pół łyżeczki każdego, suszone
Krok po kroku w mojej kuchni
Kabaczka obrać ze skórki i pokroić drobno.
Na patelnię wrzucić pomidory w puszce, dodać kabaczka.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić.
Seler naciowy pokroić bardzi drobno (u mnie w blenderze).
Na patelnię dodać jabłka i seler naciowy.
Paprykę czerwoną pokroić w kostkę.
Dorzucić paprykę na patelnię.
Dosypać przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn.
Trzymać wszystko na średnim ogniu przez 20 minut (aż kabaczek będzie miękki).
I jak?
Dobra przekąska o charakterze obiadowym. Może stanowić też kolację czy dodatek do mięsa na obiad. Jabłka się rozgotowują i z pomidorami tworzą smaczny sos. Następnym razem dodam cynamon, bo pomidory lubią cynamon.