Wieczorową porą zachciało mi się czegoś słodkiego.
Pochodzenie przepisu
Moje smaki życia – nr 2/2015, s.61
Składniki | czas przygotowania: 10 minut (krojenie, gotowanie, smażenie)
- banany – 2 sztuki
- cukier – łyżeczka
- cytryna – pół
- płatki migdałowe – łyżka
- miód – 2 łyżeczki
- masło – łyżeczka
- cynamon – szczypta
Krok po kroku w mojej kuchni
Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wyłożyć banany. Smażyć minutę, dolać sok z 1/4 cytryny (tego nie było w przepisie, moja inicjatywa). Przez moment trzymać banany w soku cytrynowym.
Na drugiej patelni (u mnie wok) prażyć płatki mgdałowe do zrumienienia, dolać łyżeczkę miodu, szczyptę cynamowu i sok z 1/4 cytryny. Składniki mają się połączyć.
Banany wykładamy na talerz i polewamy migdałami z miodem.
I jak?
Wyszły ciepłe, cytrynowe banany z migdałami. Wszystko w miodzie. Bomba (deserowa).