Cytrynowe banany

Cytrynowe banany

wpis w: blog, Desery, Kuchnia, Owocowe, z bananami | 0

Wieczorową porą zachciało mi się czegoś słodkiego.

 

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia – nr 2/2015, s.61

 

Składniki | czas przygotowania:  10 minut (krojenie, gotowanie, smażenie)

  • banany – 2 sztuki
  • cukier – łyżeczka
  • cytryna – pół
  • płatki migdałowe – łyżka
  • miód – 2 łyżeczki
  • masło – łyżeczka
  • cynamon – szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Banany obrać, przekroić wzdłuż. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wyłożyć banany. Smażyć minutę, dolać sok z 1/4 cytryny (tego nie było w przepisie, moja inicjatywa). Przez moment trzymać banany w soku cytrynowym.

 

Na drugiej patelni (u mnie wok) prażyć płatki mgdałowe do zrumienienia, dolać łyżeczkę miodu, szczyptę cynamowu i sok z 1/4 cytryny. Składniki mają się połączyć.

 

Banany wykładamy na talerz i polewamy migdałami z miodem.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA



OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Wyszły ciepłe, cytrynowe banany z migdałami. Wszystko w miodzie. Bomba (deserowa).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus