Spodobał mi się pomysł stosowania zamienników dla ziemniaków i ryżu.
Pochodzenie przepisu
książka Karoliny
Nigella Lawson – Przepisy z serca domu
Składniki
- bulion warzywny – 500ml
- oliwa – 1,5 łyżki
- kuskus – 250g
- cytryna – sok z 1/2 i skórka
- dymka – 1 sztuka
- rukola – garść
- sól, pieprz – do smaku
Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, dodać 250g kuskusu i podsmażać 3 minuty. Bulion (ja rozmrażam) dodać do kuskusu i mieszać przez 5 minut (kuskus ma wypić bulion). Po tym czasie wyłaczyć olej, przykryć kuskus pokrywką i zostawić w spokoju na 10 minut.
Podczas, gdy kuskus odpoczywa w cieple przygotować miskę ze startą skórką z cytryny i sokiem. W drugiej pokroić dymkę. Postawić blisko rukolę.
Kuskus roztrzepać widelcem, przełożyć do dużej miski. Dodać cytrynę (sok i skórkę). Wrzucić pokrojoną dymkę, posolić, popieprzyć. Dorzucić garść rukoli. Wymieszać
Podałam kuskus NIgelli z pulpetami drobiowymi ugotowanymi na parze. Muszę przyznać, że polubiłam ten sposób podawania kasz (ryż i ziemniaki też można przecież urozmaicić). Jest inaczej, świeżo (cytryna) i zachęca do jedzenia.