Cytrynowy kuskus Nigelli

wpis w: blog, Kuchnia | 3

 

Spodobał mi się pomysł stosowania zamienników dla ziemniaków i ryżu.

Pochodzenie przepisu

książka Karoliny

Nigella Lawson – Przepisy z serca domu

 

Składniki

  • bulion warzywny – 500ml
  • oliwa – 1,5 łyżki
  • kuskus – 250g
  • cytryna – sok z 1/2 i skórka
  • dymka – 1 sztuka
  • rukola – garść
  • sól, pieprz – do smaku

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na patelni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy, dodać 250g kuskusu i podsmażać 3 minuty. Bulion (ja rozmrażam) dodać do kuskusu i mieszać przez 5 minut (kuskus ma wypić bulion). Po tym czasie wyłaczyć olej, przykryć kuskus pokrywką i zostawić w spokoju na 10 minut.

Podczas, gdy kuskus odpoczywa w cieple przygotować miskę ze startą skórką z cytryny i sokiem. W drugiej pokroić dymkę. Postawić blisko rukolę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuskus roztrzepać widelcem, przełożyć do dużej miski. Dodać cytrynę (sok i skórkę). Wrzucić pokrojoną dymkę, posolić, popieprzyć. Dorzucić garść rukoli. Wymieszać

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podałam kuskus NIgelli z pulpetami drobiowymi ugotowanymi na parze. Muszę przyznać, że polubiłam ten sposób podawania kasz (ryż i ziemniaki też można przecież urozmaicić). Jest inaczej, świeżo (cytryna) i zachęca do jedzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Pingback: Pulpety z cukinią na parze | Dom Gosi()

  • JoasiaRD

    Już któryś raz widzę u Ciebie, że masz mrożony bulion. Jak długo go trzymasz zamrożonego? Ma to jakąś „datę ważności”?

    • pozostałość z rosołu, jak już nikt nie chce jeść rosołu, to na drugi dzień zlewam resztki i jak widzisz schodzi w ciągu ok. 2 tygodni zamiast wody z kostką rosołową rozmrażam rosół, polecam mrożenie takie, to dobry pomysł