Czym faszerować cukinię? 3 sposoby

Dostałam cukinie wprost z Kurpiów. Co z nich zrobiłam?

 

Wydrążyłam i zapiekłam z nadzieniem.

 

Wersja 1.

Uznałam, że skoro połączenie indyka z cukinią tak mi smakuje, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nafaszerować warzywo właśnie tym mięsem.

 

Składniki

  • cukinia – jedna duża
  • mięso mielone z indyka – 25dag
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • czosnek – łyżeczka płatków (jeden ząbek pokrojony)
  • imbir – 1/3 łyżeczki
  • chili – 1/3 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1/3 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/3 łyżeczki
  • papryka słodka – 1/3 łyżeczki
  • sól, pieprz – szczypta

 

Cukinię pozbawiamy środka. Środek/miąższ kroimy i dodajemy do mięsa. Mięso przyprawiamy wszystkim, co mamy w domu (patrz lista powyżej).

 

 

Mieszamy mięso z dodatkami i wkładamy do piekarnika – 180 stopni 35 minut.

 

 

 

Wersja 2.

Tym razem żółta cukinia. Gdzieś tam w zamrażarce miałam odłożone 150g mięsa mielonego wieprzowego, dostrzegłam oliwki czarne. Zmieszałam te dwa składniki z tym, co wpadło mi w ręce i, podobnie jak wersję u góry, zapiekłam.

 

Składniki

  • cukinia – jedna duża (dla 2 osób)
  • mięso mielone wieprzowe – 150g
  • oliwki czarne – 10
  • kapary – 6
  • czosnek – sypnięcie/ łyżeczka czosnku w płatkach (lub pokrojony ząbek)
  • imbir – 0,5 cm imbiru obrałam i przepuściłam przez praskę
  • sól, pieprz – szczypta

 

Miąższu do farszu nie dodawalam (bo były pestki). Zapiekłam 35 minut w 180 stopniach.

 

 

Wersja 3

Miałam ochotę na spaghetti bolognese, ale w ostatniej chwili zamiast gotować makaron wydrążyłam cukinie i nadziałam je sosem bolońskim.

 

Składniki

  • cukinia – 1 sztuka
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe – 150-200g
  • oliwa/olej – do usmażenia mielonego na patelni
  • bazylia – 1/3 łyżeczki
  • tymianek – 1/3 łyżeczki
  • masło – 2 łyżki
  • mąka – 2 łyżki
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • passata – 300g (puszka pomidorów krojonych jak nie macie albo pomidory odbrane ze skórki i pokrojone, z 3-4)
  • ser – do posypania góry, u mnie mozzarella, 2 łyżki

 

Mięso mielone smażymy na oleju/na patelni. Dosypujemy bazylię i tymianek. Podsmażamy mięso z przyprawami.

Masło rozpuszczamy w garnuszku, dosypujemy 2 łyżki mąki i cynamon. Mieszamy.

Dodajemy cynamonową zasmażkę do mięsa. Wlewamy passatę/pomidory. Trzymamy na małym ogniu 20 minut. Pod koniec miksujemy mięso na mniejsze części (ale nie ma miazgę).

 

Zapiekałam w 180 stopniach przez 25 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Wersja z sosem do spaghetti bezapelacyjnie wygrywa, ale dwie poprzednie nie były złe. Wręcz przeciwnie, to dobre propozycje na obiad i stosunkowo tanie. Smakowało nam bardzo. Podoba mi się to, że mogę przyprawiać jak mi się podoba i danie będzie smaczne.