Deser jogurtowy

wpis w: blog, Desery, Kuchnia | 0

Kojarzy mi się z deserem dukanowym.

Pochodzenie przepisu

książka Zamień chemię na jedzenie, s. 186

 

Składniki

  • żelatyna – 2  łyżeczki
  • woda – 200ml (szklanka mniejsza)
  • jogurt naturalny – 250g
  • cukier waniliowy – 4 łyżeczki
  • miód lub syrop z agawy – 2 łyżeczki

 

Żelatynę rozrobić w gorącej wodzie, mieszać aż do rozpuszczenia proszku i ostudzić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do miski wlać jogurt, cukier waniliowy i miód. Zmiksować wszystko.

Dodać ostudzoną żelatynę po trochu i miksować. Rozlać do pucharków i wstawić do zgęstnienia do lodówki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Po 2 godzinach (lub zgęstnieniu) wyjmujemy z lodówki i jemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus