Domowe pieguski

Ciastka z czekoladą na wyciągnięcie ręki. Hit na imprezach!

Mistyfikacja  zostawiła ostatnio na moim blogu taki komentarz:

bez tytułu.JPG

Zajrzałam na stronę z przepisem i odtworzyłam go w domu.

Najpierw trzeba połączyć kostkę rozmiękczonego masła ze szklanką cukru.

DSCF9465.JPG

Nie używałam miksera (moja domowa psuja zepsuła), tyko łyżki. Mieszałam, aż do połączenia składników w jednolitą masę.

DSCF9468.JPG

Dodajemy jajko. Mieszamy.

DSCF9469.JPG
DSCF9472.JPG

Kolejny krok to mąka, a dokładnie 2,5 szklanki mąki.

DSCF9474.JPG

Mieszamy wszystko.

DSCF9475.JPG
DSCF9476.JPG

Wsypujemy 0,5 łyżeczki soli.

DSCF9478.JPG

Wsypujemy 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej. Mieszamy.

DSCF9480.JPG
DSCF9482.JPG

Lubię pieguski z czekoladą i z rodzynkami (nie lubię wersji z orzechami), dlatego pokroiłam czekoladę drobno, a rodzynki zalałam wrzątkiem (po chwili, gdy napęczniały odcedziłam).

DSCF9485.JPG
DSCF9486.JPG

Rodzynki i czekoladę dodajemy do ciasta.

DSCF9496.JPG

Z ciasta robimy kulki, wkładamy do piekarnika i trzymamy, aż będą rumiane (u mnie 25 minut w prodziżu).

DSCF9497.JPG
DSCF9500.JPG
DSCF9503.JPG
IMAG0197.jpg

I jak?
Pycha! Obdarowałam nimi tyle ludzi i nie słyszałam ani jednej negatywnej opinii. A jeszcze ciepłe są najlepsze, czekoladka płynna, rodzynki gorące. Pycha!
Dzięki za polecenie :)