Dorsz śródziemnomorski

Szybki dorsz w warzywach – z patelni.

 

Pochodzenie przepisu

Książka South Beach turbo, s. 243, dorsz z patelni w stylu śródziemnomorskim

 

4 porcje

 

Składniki

  • oliwa – 1 łyżka
  • cukinia – 1
  • cebula – 1
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól – szczypta
  • pieprz – szczypta
  • pomidory krojone – puszka
  • papryka – 1
  • dorsz – ok. 400g
  • natka pietruszki/coś zielonego – 2 łyżki

 

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę, czosnek, cukinię. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez 10 minut.

 

Dodać paprykę i pomidory. Dusić 10 minut.

Na patelni ułożyć rozmrożonego dorsza i delikatnie wymieszać z warzywami. Dusić pod przykryciem przez 10 minut.

Posypać na koniec natką pietruszki/czymś zielonym.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Pozytywnie. Ryba dzięki warzywom dużo zyskała (bo sama w sobie jest taka neutralna, nijaka, bez smaku).  Dobry ten sos. Na drugi dzień danie jeszcze lepsze.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus