Dorsz w pesto

 

Pochodzenie przepisu 

Asia podrzuciła ten przepis

Kuchnia Lidla

 

 

 

Składniki

  • dorsz – kupiłam opakowanie, żeby były z 4 kawałki ryby
  • zielone pesto – 150g wg autora, wg mnie z 3 łyżki
  • pomidor – 1
  • parmezan/ser jaki macie – starty 0,5 szklanki
  • chleb – 0,5 szklanki pokruszonego miąższu (bez skórki)
  • czosnek – 2 ząbki
  • oliwa z oliwek  – 2 łyżki
  • sól, pieprz – szczypta

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 Krok po kroku w mojej kuchni

 

Wg autorów należy ułożyć rybę na folii aluminiowej, ja wykładam ją w naczyniu żaroodpornym. Solimy i pieprzymy rybę. Na rybę wykładamy pesto i pokrojonego pomidora.

Miąższ z chleba, czosnek i starty parmezan, 2 łyżki oliwy, pieprz i sól zmiksować.

Chlebową mieszankę wyłożyć na pomidory.

Piec w  200 stopniach 10-15 minut.

I jak?

Dla wielbicieli chrupiącej panierki i dorsza. Asiu, dziękuję za podrzucenie tego linka. Prosty sposób na filet białej ryby. Smakowało (przeszkadzały ości, ale co zrobić).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • Asia

    też mi te ości przeszkadzają i nie lubię się przez to z rybą ‚bawić’, ale od czasu do czasu można przeżyć, a przepis mega prosty i smaczny. ale ja wolę pomidorki koktajlowe do tego 🙂 ale cieszę się, że smakowało!

  • Pingback: Dorsz z pesto | Dom Gosi()