Pochodzenie przepisu
Składniki
- dorsz – 400g polędwiczek
- masło – pół łyżki
- oliwa – pół łyżki
- tymianek – pół łyżeczki
- suszone pomidory – 6-8 sztuk zmielonych na pastę
- śmietana 30% – 125ml
- sól, pieprz – szczypta
Rozmrożonego dorsza posolić, posypać pieprzem, tymiankiem. Podsmażyć na maśle z oliwą przez minutę z każdej strony.
Dodać pastę z suszonych pomidorów (zmiksować kilka suszonych pomidorów z 2 łyżkami oliwy z zalewy). Wlać śmietankę 30%, delikatnie mieszać. Po 2 minutach powinno być gotowe (sos będzie gęstniał).
I jak?
Sprawdzona prawda – wszystko ze śmietanką 30% jest pyszne. Dorsz tylko to potwierdził. Smaczne, ugotowałam do ryby ryż basmati.