Drożdżowe cynamonki

Przepis na drożdżowe cynamonki pochodzi ze świątecznej książki wydanej do netu przez autorkę bloga.

Jak widzicie męczę publikację Agaty, ale chyba właśnie o to chodziło (śledzie też będę stąd robić).

Póki co na słodko:

szklanka mleka – trochę podgrzać + 2 łyżki mleka
+ 7g drożdży
zostawić na kilka minut

PC181049+%28Kopiowanie%29.JPG

+3,5 szklanki mąki

PC181050+%28Kopiowanie%29.JPG

+ 30g masła (roztopić i przestudzić) + 2 jajka + trochę (2-3 krople) aromatu waniliowego

PC181052+%28Kopiowanie%29.JPG

wyrobić ciasto

PC181055+%28Kopiowanie%29.JPG

zostawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia

PC181056+%28Kopiowanie%29.JPG

po godzinie ciasto rozwałkować (na grubość 1cm), wysmarować farszem
farsz: 100g mielonych migdałów (dałam płatki) + 100g cukru (dałam 2 łyżki) + 75g miękkiego masła + 0,5 łyżeczki cynamonu – składniki wymieszać w misce i rozsmarować po cieście

PC181059+%28Kopiowanie%29.JPG

zawinąć ciasto w roladę

PC181062+%28Kopiowanie%29.JPG

kroić na skos (pod kątym prostem ciasto się ściśnie i nie będzie widać rolacy)

PC181064+%28Kopiowanie%29.JPG

25 minut
180 stopni
to info dla tych, którzy mają piekarnik
ja przyniosłam z piwnicy prodziż i zapomniałam zaglądać
prodziż po kilkudziesięciu minutach się rozkręcił i przygrzał na maxa, stąd stan przypieczenia taki a nie inny

PC181071+%28Kopiowanie%29.JPG

kolejnych już pilnowałam, zeby były białe

PC181074+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Drożdżowe mi wyszło! Smakowało. Na ciepło to poezja. W skali szkolnej 5-(-za przypalenie, ale to dla mnie).