Ekspresowe drożdżówki z przepyszną kruszonką.
Pochodzenie przepisu
Kasia, Taste of joy wypróbowała przepis z Moich Wypieków
Składniki
ciasto
- mąka – 2 i 1/4 szklanki
- mleko – zimne, z lodówki, 3/4 szklanki
- cukier – 3 łyżki
- jajko – 1 (nie doczytałam dodatkowym żółtku, więc dałam tylko 1 jajko)
- sól – 1/4 łyżeczki
- masło – 60g, roztopić w garnku i przestudzić
- drożdże – miałam suche 7g, świeżych 12g się daje
do posypania ciasta
- bułka tarta – 2 łyżki
- truskawki – 10 sztuk
- jajko – 1 roztrzepane
kruszonka
- mąka pszenna – pół szklanki
- cukier – 5 łyżek
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- masło – 60g, roztopić w garnku i przestudzić
Wydaje się skomplikowane i z dużą ilością składników, w praktyce chodzi o wyjęcie dwóch misek i szybkie zmieszanie ze sobą kilku składników (ciasto wyrabiałam może z minutę, było idealne, jak mojej mamy!).
Miska nr 1 – ciasto
Mieszamy razem:
- mleko – zimne, z lodówki, 3/4 szklanki,
- cukier – 3 łyżki,
- jajko – 1 (nie doczytałam dodatkowym żółtku, więc dałam tylko 1 jajko, wy dajcie jeszcze 1 żółtko).
Dosypujemy:
- mąka – 2 i 1/4 szklanki
- sól – 1/4 łyżeczki
- drożdże – 7g.
I zagniatamy.
Rozpuszczamy 60g masła w rondelku i studzimy. Ostudzone masło dolewamy co ciasta i zagniatamy. Jeżeli jest za mokre i klejące, podsypujemy mąką.
Druga miska – kruszonka
Do miski wsypujemy/wlewamy:
- mąka pszenna – pół szklanki,
- cukier – 5 łyżek,
- cukier waniliowy – 1 łyżka,
- masło – 60g, roztopić w garnku i przestudzić.
Zagniatamy ręką, powstaną kulki, kruszonka.
Ciasto odkładamy do wyrośnięcia (u mnie wyrastało przez 30 minut).
Po 30 minutach z ciasta robymy kulki i kładziemy je na papierze do pieczenia. Znowu czekamy kilkadziesiąt minut, dajemy im czas, żeby wyrosły.
Dnem szklanki robimy dziury w kulkach.
Posypujemy dziurki bułką tartą.
Wkładamy do każdej drożdżówki pokrojone truskawki.
Smarujemy ciasto z truskawkami roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy wszystko obficie kruszonką. Pieczemy 190 stopni ok. 25 minut.
I jak?
Piekłam trochę dłużej i mocniej spiekłam, co widać, ale wg mnie nie wpłynęło to na smak drożdżówek. Truskawki w idealnej dla mnie ilości – mało, ale wyczuwalne. Kruszonka słodka, ciasto wyszło elastyczne i wyrosło. Jeżeli będziecie robili ze świeżych drożdży najpierw trzeba zrobic rozczyn (mała ilość mleka i cukru i odstawić aż do widocznego „pączkowania” drożdży). Dobra propozycja na szybką przekąskę do wzięcia w rękę i zabawy na dworze (lub wzięcia do pracy).