Drożdżówki z truskawkami

Ekspresowe drożdżówki z przepyszną kruszonką.

 

Pochodzenie przepisu

Kasia, Taste of joy wypróbowała przepis z Moich Wypieków

 

 

Składniki

 

ciasto

  • mąka – 2 i 1/4 szklanki
  • mleko – zimne, z lodówki, 3/4 szklanki
  • cukier – 3 łyżki
  • jajko – 1  (nie doczytałam  dodatkowym żółtku, więc dałam tylko 1 jajko)
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • masło – 60g, roztopić w garnku i przestudzić
  • drożdże – miałam suche 7g, świeżych 12g się daje

 

do posypania ciasta

  • bułka tarta – 2 łyżki
  • truskawki – 10 sztuk
  • jajko – 1 roztrzepane

 

kruszonka

  • mąka pszenna – pół szklanki
  • cukier – 5 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • masło  –  60g, roztopić w garnku i przestudzić

 

Wydaje się skomplikowane i z dużą ilością składników, w praktyce chodzi o wyjęcie dwóch misek i szybkie zmieszanie ze sobą kilku składników (ciasto wyrabiałam może z minutę, było idealne, jak mojej mamy!).

 

Miska nr 1 – ciasto

Mieszamy razem:

  • mleko – zimne, z lodówki, 3/4 szklanki,
  • cukier – 3 łyżki,
  • jajko – 1  (nie doczytałam  dodatkowym żółtku, więc dałam tylko 1 jajko, wy dajcie jeszcze 1 żółtko).

Dosypujemy:

  • mąka – 2 i 1/4 szklanki
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • drożdże – 7g.

I zagniatamy.

Rozpuszczamy 60g masła w rondelku i studzimy. Ostudzone masło dolewamy co ciasta i zagniatamy. Jeżeli jest za mokre i klejące, podsypujemy mąką.

Druga miska – kruszonka

Do miski wsypujemy/wlewamy:

  • mąka pszenna – pół szklanki,
  • cukier – 5 łyżek,
  • cukier waniliowy – 1 łyżka,
  • masło  –  60g, roztopić w garnku i przestudzić.

Zagniatamy ręką, powstaną kulki, kruszonka.

Ciasto odkładamy do wyrośnięcia (u mnie wyrastało przez 30 minut).

 

Po 30 minutach z ciasta robymy kulki i kładziemy je na papierze do pieczenia. Znowu czekamy kilkadziesiąt minut, dajemy im czas, żeby wyrosły.

 

 

Dnem szklanki robimy dziury w kulkach.

Posypujemy dziurki bułką tartą.

 

Wkładamy do każdej drożdżówki pokrojone truskawki.

Smarujemy ciasto z truskawkami roztrzepanym jajkiem.

 

 

Posypujemy wszystko obficie kruszonką. Pieczemy  190 stopni ok. 25 minut.

 

I jak?

Piekłam trochę dłużej i mocniej spiekłam, co widać, ale wg mnie nie wpłynęło to na smak drożdżówek. Truskawki w idealnej dla mnie ilości – mało, ale wyczuwalne. Kruszonka słodka, ciasto wyszło elastyczne i wyrosło. Jeżeli będziecie robili ze świeżych drożdży najpierw trzeba zrobic rozczyn (mała ilość mleka i cukru i odstawić aż do widocznego „pączkowania” drożdży). Dobra propozycja na szybką przekąskę do wzięcia w rękę i zabawy na dworze (lub wzięcia do pracy).