Dynia, kurczak i pieczarki w jednym garnku

A gdyby tak śmietanę zastąpić serkiem almette?

od początku
przepis pochodzi stąd:
poprzednio wyszedł mączny, przesadziłam z zagęszczaniem i coś mi jeszcze nie pasowało

tym razem zmieniło się to:
1. Zamiast 750 ml bulionu – szklanka
2. Ania napisała u siebie:

„Wyszło super, niczym nie zagęszczałam, a śmietanę zastąpiłam łyżką almette ziołowym. W swojej kuchni śmietany nie używam i almette doskonale mi się sprawdza w sosach i zupach, także polecam, natomiast do mizerii czy pomidorów, tzaziki itd. używam jogurtu naturalnego”

krok po kroku

piersi kroimy na plastry + sól + pieprz + oprószyć tymiankiem + łyżka oliwy –> wymieszać
+ 2 łyzki mąki –> wymieszać

P9115409+%28Kopiowanie%29.JPG

dynię (połowę małej) obieramy ze skórki (ostry nóż się przyda), wyciągamy miąższ i kroimy
300g pieczarek obieramy i kroimy
cebulę – w kostkę

P9200269+%28Kopiowanie%29.JPG
P9115429+%28Kopiowanie%29.JPG

– na łyżkę masła wrzucamy mięso i smażymy je, często obracamy, wyjmujemy z garnka (wg autorki po ok. 2 minutach, wg mnie aż się mięso zrumieni, u mnie dłużej się rozkręcało grzanie)

– dolewamy łyżkę oliwy
dorzucamy cebulę i pieczarki
obsmażamy 2 minuty, mieszamy
wyjmujemy z garnka

– nie przejmować się spodem do którego przywarli poprzednicy
pół łyżki masła
dynia
3 minuty (twarda, ja trzymałam z 10 i mieszałam, widać na zdjęciach, ze jest już miękka)

P9200272+%28Kopiowanie%29.JPG

– na dyni położyć kurczaka
2 minuty

P9200276+%28Kopiowanie%29.JPG

– wlać SZKLANKĘ bulionu

P9200282+%28Kopiowanie%29.JPG

– zamiast Almette kupiłam serek z cebulą, pierwszy z brzegu, dodałam do garnka łyżkę serka i rozmieszałam, żadnej śmietany

P9200283+%28Kopiowanie%29.JPG

– dorzuciłam pieczarki i pomieszałam, trzymałam na ogniu przez minutę

P9200292+%28Kopiowanie%29.JPG
P9200319+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
I to jest to. Aniu, dziękuję za zamiennik śmietany. Bajka! Można jeść i jeść. Danie jesienne, rozgrzewające. W skali szkolnej – 5.

Facebooktwittergoogle_plus