A gdyby tak śmietanę zastąpić serkiem almette?
od początku
przepis pochodzi stąd:
poprzednio wyszedł mączny, przesadziłam z zagęszczaniem i coś mi jeszcze nie pasowało
tym razem zmieniło się to:
1. Zamiast 750 ml bulionu – szklanka
2. Ania napisała u siebie:
„Wyszło super, niczym nie zagęszczałam, a śmietanę zastąpiłam łyżką almette ziołowym. W swojej kuchni śmietany nie używam i almette doskonale mi się sprawdza w sosach i zupach, także polecam, natomiast do mizerii czy pomidorów, tzaziki itd. używam jogurtu naturalnego”
krok po kroku
piersi kroimy na plastry + sól + pieprz + oprószyć tymiankiem + łyżka oliwy –> wymieszać
+ 2 łyzki mąki –> wymieszać
dynię (połowę małej) obieramy ze skórki (ostry nóż się przyda), wyciągamy miąższ i kroimy
300g pieczarek obieramy i kroimy
cebulę – w kostkę
– na łyżkę masła wrzucamy mięso i smażymy je, często obracamy, wyjmujemy z garnka (wg autorki po ok. 2 minutach, wg mnie aż się mięso zrumieni, u mnie dłużej się rozkręcało grzanie)
– dolewamy łyżkę oliwy
dorzucamy cebulę i pieczarki
obsmażamy 2 minuty, mieszamy
wyjmujemy z garnka
– nie przejmować się spodem do którego przywarli poprzednicy
pół łyżki masła
dynia
3 minuty (twarda, ja trzymałam z 10 i mieszałam, widać na zdjęciach, ze jest już miękka)
– na dyni położyć kurczaka
2 minuty
– wlać SZKLANKĘ bulionu
– zamiast Almette kupiłam serek z cebulą, pierwszy z brzegu, dodałam do garnka łyżkę serka i rozmieszałam, żadnej śmietany
– dorzuciłam pieczarki i pomieszałam, trzymałam na ogniu przez minutę
I jak?
I to jest to. Aniu, dziękuję za zamiennik śmietany. Bajka! Można jeść i jeść. Danie jesienne, rozgrzewające. W skali szkolnej – 5.