Dyniowa ze słodkim chilli

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z dynią, z marchewką, Zupy | 1

Krem na ostro.

Składniki

  • dynia – pół małej (1/2 garnka po obraniu)
  • marchew – 3
  • bulion – 0,5l
  • kurkuma – 1/3 łyżeczki
  • imbir – 1/3  łyżeczki
  • sól, pieprz – 1/3 łyżeczki
  • słodki sos chilli – pół łyżeczki
  • grzanki – łyżka
  • śmietana/jogurt naturalny – kleks do podania

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dynię, marchew – obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy go garnka. Zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy na krem. Wtedy dopiero przyprawiałam – sól, pieprz, kurkuma i imbir. Znowu zagotowalam krem z przyprawami i zestawiłam z ognia.

 

I jak?

Podałam krem z kleksem jogurtu naturalnego i z grzankami. Największym hitem był jednak słodki sos chilli (TEN) dodany na samym końcu, już na talerzu. Podkręcił smak dyniowo-marchewkowej zupy, zaostrzył go. Lubię dyniową, ale takiej jeszcze nie jadłam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus