Dyniowa z imbirem

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z dynią, Zupy | 0

Dzisiaj kompletnie nie miałam ochoty na robienie obiadu. Jakoś brak mi weny było. Do czasu, gdy zobaczyłam na stoisku warzywnym w pobliskiej biedronce… dorodną dyńkę (za 3,49zł!).

S7001297-1.JPG
S7001296-1.JPG

Potrzeba jeszcze 2 kostek rosołowych i imbiru

S7001300-1.JPG

Przekrajamy dynię na pół, usuwamy pestki, obieramy z twardej skorupy

S7001302-1.JPG

Kroimy dyńkę, wcale nie drobno – tak, jak nam wygodnie, wrzucamy do wody, dodajemy 2 kostki rosołowe do wody

S7001305-1.JPG
S7001306-1.JPG

Gotujemy 15-20 minut

S7001310-1.JPG

Po tym czasie (od razu mówię, ze nie bawię się w przelewanie i studzenie – nie ma czasu) miksujemy dyńkę. Do powstałego kremu dodajemy 2 szczypty sproszkowanego imbiru.

S7001313-1.JPG

Nalewamy do miseczek, chlapiemy fantazyjnym kleksem ze śmietany

S7001316-1.JPG

Została mi z wczoraj pietruszka, więc pozwoliłam sobie na takie oto ekstrawaganckie przystrojenie

S7001318-1.JPG

Rzut z góry i jemy :)

S7001320-1.JPG

Podoba się?
Jutro coś z 2 połówki (naaaaleeeśniiikiii :p)