Aksamitny krem dyniowy.
Pochodzenie przepisu
Kuchnia Agaty – zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Składniki
- dynia – pół małej sztuki, hokkaido ze skórką przygotowywać, nie trzeba jej odkrajać
- cebula -1
- czosnek – 1 ząbek
- mleko kokosowe – szklanka (u mnie 165ml mleczka)
- bulion lub woda – do wysokości dyni w garnku
- pasta curry – pół łyżeczki
- sól – szczypta
- słonecznik, dynia – do posypania, do podania
- oliwa – 2 łyżki
Dynię pokroić w kostkę.
Pokrojoną dynię wyłożyć do naczynia żaroodpornego.
Piec 20 minut w 200 stopniach C.
W garnku.
Zeszklić cebulę i czosnek na oliwie. Dodać bulion (u mnie zamrożony) i podpieczoną dynię.
Dodać do dyni i bulionu pastę curry. Gotować wszystko kilka minut.
Dolać mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia całość i zmiksować na krem.
Pod koniec sól i dla chętnych lubiących na ostro, pasta curry po raz drugi.
Posypać krem pestkami dyni i słonecznika.
I jak?
Dobra, ostra dyniowa. Dzięki mleczku kokosowemu bardziej aksamitna i delikatna. Smakowała!