Dyniowa z mleczkiem kokosowym

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z dynią, Zupy | 0

Aksamitny krem dyniowy.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty – zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Składniki

  • dynia – pół małej sztuki, hokkaido ze skórką przygotowywać, nie trzeba jej odkrajać
  • cebula -1
  • czosnek – 1 ząbek
  • mleko kokosowe – szklanka (u mnie 165ml mleczka)
  • bulion lub woda – do wysokości dyni w garnku
  • pasta curry – pół łyżeczki
  • sól – szczypta
  • słonecznik, dynia – do posypania, do podania
  • oliwa – 2 łyżki

 

 

Dynię pokroić w kostkę.

 

Pokrojoną dynię wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piec 20 minut w 200 stopniach C.

 

W garnku.

Zeszklić cebulę i czosnek na oliwie. Dodać bulion (u mnie zamrożony) i podpieczoną dynię.

 

 

 

Dodać do dyni i bulionu pastę curry. Gotować wszystko kilka minut.

Dolać mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia całość i zmiksować na krem. 

 

Pod koniec sól i dla chętnych lubiących na ostro, pasta curry po raz drugi.

Posypać krem pestkami dyni i słonecznika.

 

I jak?

Dobra, ostra dyniowa. Dzięki mleczku kokosowemu bardziej aksamitna i delikatna. Smakowała!

Facebooktwittergoogle_plus