Dyniowa z soczewicą i czerwoną pastą curry

Soczewica z dynią w zupie.

Pochodzenie przepisu

Kuchnia Agaty

 

Składniki

  • dynia – 0,5kg
  • marchew – 1
  • soczewica czerwona – 0,5 szklanki
  • bulion – 3 szklanki
  • pasta curry czerwona – 0,5 łyżeczki
  • oliwa – łyżka
  • sól, pieprz – do smaku

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Dynię należy obrać i pokroić w kostkę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Reszta składników: mrożony bulion, marchew i gotowa soczewica z puszki, czerwona pasta curry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Marchew obieramy i trzemy na tarce. Trzeć mi się nie chciało, więc wyjęłam blender.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać marchew, pastę curry , soczewicę i chwilę podsmażyć.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dodać do warzyw dynię, zalać bulionem i gotować aż dynia zmięknie. Na koniec zmiksować całość na krem, doprawić do smaku. Podkręcić gaz po przyprawieniu i zmiksowaniu, ma zawrzeć (rada Karola Okrasy)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus