Soczewica z dynią w zupie.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- dynia – 0,5kg
- marchew – 1
- soczewica czerwona – 0,5 szklanki
- bulion – 3 szklanki
- pasta curry czerwona – 0,5 łyżeczki
- oliwa – łyżka
- sól, pieprz – do smaku
Krok po kroku w mojej kuchni
Dynię należy obrać i pokroić w kostkę.
Reszta składników: mrożony bulion, marchew i gotowa soczewica z puszki, czerwona pasta curry.
Marchew obieramy i trzemy na tarce. Trzeć mi się nie chciało, więc wyjęłam blender.
W garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać marchew, pastę curry , soczewicę i chwilę podsmażyć.
Dodać do warzyw dynię, zalać bulionem i gotować aż dynia zmięknie. Na koniec zmiksować całość na krem, doprawić do smaku. Podkręcić gaz po przyprawieniu i zmiksowaniu, ma zawrzeć (rada Karola Okrasy)