Kilka dni temu w kiosku zainteresowałam się okładką „Gotuj krok po kroku”. Widniała na niej cukinia w mięsie mielonym.
Dlaczego by nie powtórzyć tego w mojej kuchni?
Składniki:
mięso mielone (1 kg), papryka, 3 cebule, natka pietruszki, 3 jajka, cukinia, zioła prowansalskie, pieprz i sól, łyżka masła, bułka tarta
1. Mięso
Do mięsa mielonego dodajemy 2 jajka.
Sypiemy 2 łyżki ziół prowansalskich.
Dodajemy kilka łyżek bułki tartej.
2 cebule kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce masła.
Przyrumienioną cebulę dodajemy do mięsa.
Solimy, pieprzymy. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok.
Cukinię myjemy i wydrążamy w środku.
3. Farsz do cukinii
2 papryki umyć i pokroić drobno. Wrzucamy na patelnię, na lekko rozgrzaną łyżkę oliwy.
1 cebulę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię.
Wyłączamy ogień.
Dodajemy na patelnię jajko i mieszamy energicznie.
Kroimy drobno natkę pietruszki i wrzucamy na patelnię.
Otrzymujemy farsz, którym nadziewamy wydrążone cukinie.
Z mielonego formułujemy spód rolady.
Następnie układamy na spodzie cukinię i otaczamy ją mielonym.
Pieczemy długo (u mnie w prodziżu 2 godziny, w normalnym piekarniku 80 minut).
Wychodzi tak:
Oczywiście zostały resztki
Zmieszałam mielone z resztkami papryki i uformowałam z nich kotlety.
I jak?
Dla mnie ok. Nie jestem wielbicielką mięsa mielonego, ale w takiej formie jest smaczne.