Francuskie kokosanki

Kokosanki z miodem, pieczone jak muffinki. Dobre!

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • mleko – 310ml
  • miód – troszkę ponad łyżeczkę 
  • wiórki kokosowe – 3 szklanki
  • cukier – 125g
  • mąka – 70g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • jajka – 2

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Mleko zagotować w garnku, dodać miód, wymieszać, zdjąć z ognia.

 

Do miski włożyć:

  • wiórki kokosowe – 3 szklanki
  • cukier – 125g
  • mąka – 70g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

Wlać z garnka do miski powoli mleko z miodem i mieszać.

Na koniec roztrzepać jajka i dodać do miski. Wymieszać łyżką lub czymkolwiek wszystkie składniki.

 

Masa nie wychodzi zbyt płynna, ot namoczone wiórki. Ładnie pachnie (miód i kokos).

Piec w 180 stopniach przez 25-30 minut. Piekę w silikonowych foremkach, które są o tyle wdzięczne, że nie przywierają do wypieków. Nie dodaję papilotek papierowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Wyszło mi 12 sztuk. Duże kokosanki, środek przyjemnie mokry (dla mnie to ważne, nie lubię zbytnio suchych wypieków), góra przypieczona. Bezproblemowy i szybki deser z niewielu składników. Do rychłego powtórzenia. Chłopacy się zajadali (mały i duży). Dobre. A ja zadowolona, bo nareszcie zużyłam wiórki kokosowe.

 

 

A to wspomniany środek, żebym nie była gołosłowna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA