Frittata z dorszem, cheddarem i serem ziołowym

Frittata z wędzoną rybą

Składniki

  • jajka – 4-5
  • ser sałatkowy – kilka kostek, może być feta
  • cheddar – 1/3 szklanki startego
  • dorsz wędzony – kilka plastrów
  • seler naciowy – 1 łodyga
  • cebula – 2 małe sztuki
  • rukola – niecała garść
  • oliwa/olej kokosowy – do podsmażenia cebuli, łyżka
  • pieprz – na koniec na górę

 

 

 

Łodygę selera naciowego i 2 małe cebule podsmażyć na oliwie na patelni.

 

Jajka wbić do miski i wymieszać energicznie.

 

 

Jajka wylać na patelnię, na górę wyłożyć ser (w rękach dzieliłam na kostki), dorsza, starty ser i rukolę. Widzę teraz, że zaplątała się też bazylia w postaci jednego listka. Pieprz na górę.

Podsmażyć przez chwilę (2 minuty) i włożyć do piekarnika na 15-20 minut na 170 stopni (jeżeli więcej stopni, to się zetnie i nie wyrośnie tak ładnie jak w niższej).

 

I jak?

Jedna z moich ulubionych form podania jajek na śniadanie. Czuję się jakbym robiła pizzę, gdy rozkładam składniki. Pizza na jajkach, w sumie nawet pasuje. Można dodać na górę to, co zalega w lodówce i będzie smaczne.

 

Facebooktwittergoogle_plus