Na śniadanie – frittata z Kwestii Smaku. 1 faza South Beach też pasuje.
Pochodzenie przepisu
Kwestia Smaku – frittata z kurkami i pomidorami
Składniki
- masło – łyżka
- jajka – 4
- kurki – 100g
- śmietanka kremówka – 2 łyżki – pomijam (można mleka dolać zamiast)
- ser kozi – 125g – dałam fetę
- pomidor malinowy – 1
- sól i pieprz – do smaku jak lubicie
- bazylia – poza przepisem, kilka listków do frittaty ode mnie
Krok po kroku w mojej kuchni
Masło rozpuścić na patelni (ważne, żeby dało się patelnię włożyć do piekarnika i nie spalić rączki, czyli rączka musi być metalowa, nie drewniana). Wrzucić kurki na minutę.
W tym czasie wymieszać widelcem jajka z mlekiem/śmietanką kremówką, solą i pieprzem. Wylać jajeczną masę na patelnię.
Poukładać fantazyjnie plastry pomidora, fetę i listki bazylii (i to, co chcecie dorzucić do środka – czyli co macie, wędlinę, zioła, jakiś serek, cebulę podsmażoną, łososia itd.) .
Podsmażyć przez 2 minuty na ogniu.
15 minut zapiekać w 180 stopniach (moje doświadczenie frittatowe pokazuje, żeby jeszcze zmniejszyć ilość stopni do 160-170 stopni, wtedy wychodzi puszysta, nie ścina się tak mocno).