Frittata z kurkami, fetą i pomidorami malinowymi

Na śniadanie – frittata z Kwestii Smaku. 1 faza South Beach też pasuje.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – frittata z kurkami i pomidorami

Składniki

  • masło – łyżka
  • jajka – 4
  • kurki – 100g
  • śmietanka kremówka – 2 łyżki – pomijam (można mleka dolać zamiast)
  • ser kozi – 125g – dałam fetę
  • pomidor malinowy – 1
  • sól i pieprz – do smaku jak lubicie 
  • bazylia – poza przepisem, kilka listków do frittaty ode mnie

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Masło rozpuścić na patelni (ważne, żeby dało się patelnię włożyć do piekarnika i nie spalić rączki, czyli rączka musi być metalowa, nie drewniana). Wrzucić kurki na minutę.

W tym czasie wymieszać widelcem jajka z mlekiem/śmietanką kremówką, solą i pieprzem. Wylać jajeczną masę na patelnię.

Poukładać fantazyjnie plastry pomidora, fetę i listki bazylii (i to, co chcecie dorzucić do środka – czyli co macie, wędlinę, zioła, jakiś serek, cebulę podsmażoną, łososia itd.) .

Podsmażyć przez 2 minuty na ogniu.

 

15 minut zapiekać w 180 stopniach (moje doświadczenie frittatowe pokazuje, żeby jeszcze zmniejszyć ilość stopni do 160-170 stopni, wtedy wychodzi puszysta, nie ścina się tak mocno).

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus